U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Misbruik' geld Rotterdam

Peper, Kroes vragen krant opheldering

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 2 NOV. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) en zijn echtgenote N. Kroes hebben de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad vandaag per brief gevraagd een toelichting te geven op publicaties in deze krant.

De krant publiceerde onlangs over vermeend misbruik van gemeentelijke creditcards en andere vermeende vormen van zelfverrijking door Peper. Afhankelijk van deze schriftelijke toelichting zal het echtpaar Peper-Kroes besluiten of het juridische stappen tegen het Algemeen Dagblad (AD) onderneemt.

De advocaat van het echtpaar stelt dat het AD feiten heeft gepubliceerd "waar u de conclusie aan verbindt dat de heer Peper en mevrouw Kroes misbruik hebben gemaakt van gemeenschapsgeld". Het echtpaar meent dat dit "niet anders te kwalificeren [valt] dan als fraude" en noemt dit "onjuist". "Die conclusie en kwalificatie zijn ten opzichte van de heer Peper en mevrouw Kroes onrechtmatig", aldus de advocaat.

Minister Peper en mevrouw Kroes zullen zich na het antwoord van de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad "beraden op volgende stappen, waaronder het mogelijk vorderen van schadevergoeding". De eventuele opbrengst van een proces tegen het Algemeen Dagblad zullen zij bestemmen voor het dikhuidenverblijf van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp.

Adjunct-hoofdredacteur P. de Jonge van het AD zegt "vierkant achter onze publicaties te staan". Hij verwijst naar een hoofdredactioneel commentaar in het AD van gisteren. De krant zegt daarin in totaal een veertigtal mensen te hebben gesproken en aan de hand van hun getuigenissen te strijden tegen een " cultuur van de alles-bedisselende hofhouding (...) die mensen voedt die buitengewoon tevreden zijn met zichzelf, neerkijken op minderen, kritiek negeren, die lak hebben aan controle". Adjunct-hoofdredacteur De Jonge voorspelt dat "de dikhuiden van Blijdorp een buitengewoon karig onderkomen tegemoet gaan als ze het moeten hebben van de opbrengst van Pepers eventuele schadeclaim".

NRC Webpagina's
2 NOVEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)