U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Homepage van de Russische regering

Caucasian Club


Neumann weg als trainer van dolend Vitesse

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 1 NOV. Herbert Neumann heeft zaterdag ontslag genomen als trainer van voetbalclub Vitesse. Na de zware nederlaag van vorige week in de UEFA Cup tegen het Franse Lens (4-1) constateerde de Duitser in samenspraak met het bestuur dat 'de juiste emotie' niet meer aanwezig was.

Interim-coach Edward Sturing en assistent Jan Jongbloed gaven het dolende elftal gisteren een beperket facelift. Met Trustfull en Van den Brom weer in het elftal behaalde Vitesse een 3-1 overwinning op FC Utrecht, waarna Sturing verklaarde "zo kort mogelijk als hoofdtrainer te willen fungeren." Vitesse-voorzitter Karel Aalbers nam zaterdag afscheid van de zesde trainer in vier jaar. Eerder had Neumann al van 1992 tot 1995 in Arnhem gewerkt. Sinds zijn terugkeer, begin vorig seizoen, heeft de oud-speler van FC Köln en Bologna moeten opboksen tegen het enorme verwachtingspatroon bij Vitesse. "Deze club bevindt zich in een stroomversnelling", verklaarde Aalbers. "De ontwikkelingen gaan zo snel dat een coach binnen een half jaar opgebrand kan zijn."

Vorig seizoen miste Vitesse in een dramatisch slot van de competitie op een haar na deelname aan de Champions League. Na het echec bij Lens lijkt ook het UEFA Cup-toernooi alweer voorbij voor de Arnhemmers, die donderdag onder leiding van Sturing een 4-1 achterstand moeten wegwerken.

Neumann zei zonder rancune te vertrekken. "Ik blijf een vriend en een supporter van Vitesse", zei hij zaterdag op een persconferentie. Ook hij had geconstateerd dat "de chemie tussen de coach en de spelers was verdwenen", zoals interim-coach Sturing de breuk gisteren na de wedstrijd tegen FC Utrecht verwoordde. "Ik kon het belabberde spel van mijn ploeg tegen Lens niet aanvaarden", stelde Neumann. En Aalbers: "Ik heb de spelers duidelijk gemaakt dat met het vertrek van Neumann de problemen niet zijn opgelost. Het wordt tijd dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen."

Eind vorig seizoen kwam Neumann al in conflict met speler Michel Kreek, die het niet kon verkroppen dat hij zijn aanvoerdersband moest inleveren. Topscorer Pierre van Hooijdonk verzette zich vorige maand hevig tegen de volgens hem te behoudende tactiek van Neumann. Aalbers zei dit weekeinde "dat wij met het aantrekken van spelers bepaald gelukkiger zijn geweest dan met het aanstellen van trainers". Na Spelbos, Thijssen, Beenhakker, Ten Cate en Jorge moest dus ook Neumann het veld ruimen.

Als analist bij Studio Sport stelde Ronald Spelbos indirect voorzitter Aalbers verantwoordelijk voor de chronische onrust. "Het verwachtingspatroon is veel te hoog bij Vitesse", stelde Spelbos. "De huidige selectie ontbeert de kwaliteiten om de enorme ambities van Aalbers te kunnen beantwoorden. De club gaat niet zorgvuldig om met het aanstellen van trainers. Neumann was geen goede keuze. Het is toch vreemd dat een trainer, die in 1995 al te licht werd bevonden, wordt teruggehaald?"

Zonder Neumann zette Vitesse na een zwakke start zijn opmars voort in de eredivisie, al was het spel tegen FC Utrecht allerminst overtuigend. Oud-speler Sturing bracht wel enkele wijzigingen aan in het elftal. Zo keerde Orlando Trustfull terug in het elftal en werd de 33-jarige John van den Brom eindelijk in de gelegenheid gesteld zijn 300ste wedstrijd voor Vitesse te spelen. "Met Trustfull en Van den Brom wilden we de balans terugbrengen in de ploeg", zei Sturing. "Daar had ik al eerder bij Neumann op aangedrongen." Vooral de routine van vormgever Van den Brom bleek gisteren in het Gelredome een belangrijke impuls voor Vitesse. Maar pas met twee treffers van spits Van Hooijdonk in de slotfase worstelde Vitesse zich langs Utrecht.

NRC Webpagina's
1 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)