U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Bepaal nu online uw beleggingsprofiel bij Zurich..
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Rijksbegroting 2000

Coalitie wil 400 miljoen extra uitgeven

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 23 SEPT. De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 willen volgend jaar ruim 400 miljoen gulden extra uitgeven aan hogere kinderbijslag, zorg, onderwijs en vredesoperaties.

Het kabinet is bereid tegemoet te komen aan deze wensen, die leven in de coalitiefracties, maar harde toezeggingen had het kabinet aan het begin van de middag nog niet gedaan.

De hogere uitgaven moeten komen bovenop de circa 500 miljoen gulden extra lastenverlichting waarover de coalitiefracties gisteren al afspraken hebben gemaakt. De extra lastenverlichting en extra uitgaven worden besproken bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. De coalitiefracties willen volgend jaar de kinderbijslag verhogen met 100 gulden per kind, tweemaal zoveel als het kabinet heeft voorgesteld. Hiermee is een extra uitgave gemoeid van 170 miljoen gulden. De paarse fracties willen dit betalen uit een meevaller van anderhalf miljard gulden bij de sociale uitkeringen, die minister Zalm (Financiën) zou willen gebruiken voor tegenvallers bij de lonen in de collectieve sector.

Bij onderwijs komt een ruimere tegemoetkoming voor studiekosten van kinderen, speciaal voor de dure boeken in het 'studiehuis'. Samen met extra geld voor kinderopvang, voor defensie (vredesoperaties) en in de zorgsector (wachtlijsten) komen de extra uitgaven op 250 miljoen gulden. Daarvoor willen de regeringsfracties de dit jaar ongebruikte reserves voor tegenvallers (250 miljoen gulden) gebruiken. De extra lastenverlichting van een half miljard gulden moet vooral ten goede komen van de minima, die er in koopkracht 1 procent extra op vooruit zouden moeten gaan. Daarnaast willen de fracties ook meer lastenverlichting voor chronisch zieken in de vorm van een extra belastingaftrek. De totale extra lastenverlichting komt dan op een half miljard gulden, die betaald moet worden uit meevallende premie-inkomsten van 2 miljard gulden.

De wensen van de coalitiefracties voor extra uitgaven en extra lastenverlichting hangen samen met de daling van het overheidstekort, waardoor een begrotingsevenwicht in zicht komt.

In de maand augustus is het begrotingstekort zelfs al omgeslagen in een overschot. Maar het begrotingsjaar 1999 zal naar verwachting worden afgesloten met een tekort van 0,5 procent van het bruto binnenlands product.

Tijdelijk overschot

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 23 sept. Voor het eerst in een kwart eeuw heeft de Nederlandse overheid vorige maand een overschot op de begroting gekregen. Het gaat bijna zeker om een tijdelijk overschot, dat in de loop van het jaar weer zal omslaan naar een tekort.

Dit heeft het ministerie van Financiën vanmorgen bevestigd. Het overschot is door zijn tijdelijke karakter vooral van psychologische betekenis. Bij de algemene beschouwingen over de begroting voor volgend jaar hebben de politieke partijen de afgelopen dagen al een voorschot genomen op een eventueel overschot in de nabije jaren. De regeringsfracties in de Tweede Kamer zijn het al eens geworden over verhoging van de uitgaven volgend jaar.

Het ministerie van Financiën meldt per maand de stand van de begroting aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In de maand juli was het tekort nog maar 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In een interview met deze krant gaf minister Zalm (Financiën) eergisteren al aan dat dit in augustus kon omslaan in een overschot. In een chat op Internet met een burger heeft Zalm gisteren gezegd dat dit inderdaad is gebeurd. Hoe groot het overschot is, wordt nog berekend.

Bij de melding aan het IMF gaat het om een 12 maands voortschrijdend gemiddelde, dat pas aan het eind van het jaar samenvalt met het begrotingsjaar. Door het jaar heen zijn daardoor seizoensinvloeden zichtbaar. Zo is dit jaar de bulk van de belastinginkomsten al vroeg binnen, terwijl door het wat vertraagd uitschrijven van leningen de rentelasten later vallen. Financiën rekent er dan ook op dat in de loop van het jaar weer een tekort optreedt, dat over heel 1999 zal uitkomen op 0,5 procent van het bbp.

NRC Webpagina's
23 SEPTEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Maak kennis met JM
Alles over gezondheid...
Quote

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)