U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Tussen aanrecht en computer

MARIE-JOSÉ KLAVER
Als oudere mannen met baarden en brillen, of als stoere jongens die van wanten weten als een monitor explodeert, zo zien computerspecialisten eruit volgens een klas dertienjarige leerlingen van de Fulmore Middle School in Austin, Texas. Slechts één meisje tekent een vrouwelijke computerexpert in de documentaire De computer is geen meisje die de RVU vanavond uitzendt als onderdeel van de themamaand Wat nou pubers?Meisjes hebben het moeilijk in de informatiemaatschappij, zo luidt het uitgangspunt van de film. Ze weten minder van computers dan jongens en als ze al interesse hebben voor informatica wordt dat niet gestimuleerd door hun ouders en de school.

Gelukkig is de documentaire minder somber dan je zou verwachten. Regisseur David Bolt schetst genuanceerd de moeizame verhouding tussen meisjes en computers. Aan het woord komen zeven meisjes van 13, die allemaal gek op computers zijn. De zelfbewuste Sarah Schulman, die neuroloog wil worden, heeft zelf een pc en ontwerpt websites. Samen met Gabriela en Valerie Paesa, Sofia Shaik en de tweeling Jessica en Jennifer, is ze lid van de meisjescomputerclub Tech Grrlz. Daar leren ze na school hoe een computer werkt en hoe ze informatie op Internet kunnen opzoeken. Na een tijdje beheersen ze het technische jargon, waar hun mannelijke klasgenoten zo graag mee opscheppen.

Waarom leren ze deze vaardigheden niet in de klas - computerles krijgen ze immers genoeg op school? Puberende meisjes durven daar geen vragen te stellen, uit angst voor dom versleten te worden, legt schrijfster Peggy Orenstein van het boek Schoolgirls uit. En slimme meisjes willen niet opvallen en voor streber en onvrouwelijk uitgemaakt worden. Ook onderling maken meisjes elkaar wijs dat computers niet cool zijn. Een ingewikkeld samenspel van sociale en seksuele normen en waarden weerhoudt meisjes ervan uit te blinken in computerkunde, wiskunde en andere exacte vakken.

Onbedoeld bevestigen twee moeders het stereotiepe idee dat uiterlijk en huishouden erg belangrijk zijn voor meisjes. De ene wekt de indruk dat haar dochters kapsel belangrijker is dan de schoolprestaties. En de andere verzucht een paar maal wanhopig dat haar dochter (die het heel goed doet op school) zoveel leest en zoveel met computers bezig is dat ze te weinig in het huishouden doet.

De computer is geen meisje (D. Bolt, VS, 1999), Ned.3, 20.55-21.55u.

NRC Webpagina's
22 SEPTEMBER 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)