U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Spoedzitting Veiligheidsraad over Oost-Timor
JAKARTA, 11 SEPT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag bijeen in een bijzondere, publieke zitting over Oost-Timor. Tijdens deze bijeenkomst kunnen alle lidstaten hun mening geven over een mogelijk ingrijpen. De Indonesische regering staat onder steeds zwaardere druk om snel buitenlandse vredestroepen toe te laten in Oost- Timor. Volgens VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft het uitroepen van de staat van beleg in Oost-Timor niet geleid tot verbetering van de situatie en moet Indonesië nu zonder verder uitstel de komst van buitenlandse militairen toestaan. De bijeenkomst van de Veiligheidsraad, waarop vooral Portugal heeft aangedrongen, is bedoeld als een "publiek signaal" aan het adres van de regering in Jakarta. Dat zei gisteren de Nederlandse voorzitter van de Raad, Van Walsum.

Advocaat verduisterde acht ton
LEEUWARDEN, 11 SEPT. De orde van advocaten in Leeuwarden heeft jaren verzuimd op te treden tegen frauduleuze praktijken van letselschade- advocaat Wouterus H. uit Leeuwarden. De advocaat zou in tien jaar tijd zeker 800.000 gulden hebben verduisterd van zeven cliënten. Door "falend toezicht" kon H. zijn praktijken tot en met augustus dit jaar voortzetten. Dat bevestigt deken J. van der Meulen, de voorzitter van de Leeuwarder Raad van Toezicht. De raad controleert of advocaten zich aan de advocatenwet houden. Volgens Van der Meulen had oud-deken J. de Goede "in 1996 kunnen ingrijpen, en in 1997 had hij het moeten doen". De fraude kwam vorige maand aan het licht toen een cliënte van H. aangifte deed. Kort daarop ging H. failliet. Justitie onderzoekt of hij vervolgd kan worden voor verduistering en valsheid in geschrifte.

Wederopbouw van Kosovo faalt
PEC, 11 SEPT. In het westen van Kosovo dreigt een humanitaire ramp. De ruim 20 buitenlandse organisaties voor wederopbouw in dit gebied hebben de afgelopen tweeënhalve maand nog maar 15 kapotte huizen voorzien van nood-dakbedekking. De trage gang van zaken is een gevolg van gebrekkige coördinatie - de organisaties werken langs elkaar heen - en van een tekort aan hout en plastic. Het westen van Kosovo werd in de oorlog het zwaarst verwoest: ongeveer 40.000 huizen raakten beschadigd. In de dorpen slapen Albanezen nu vaak in tenten die alleen geschikt zijn voor de zomer. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Pec, de grootste stad in het gebied, verwacht dat ze bij het invallen van de winter naar de stad zullen trekken. In Pec is nu al nauwelijks genoeg opvang.

Tenor Alfredo Kraus overleden
MADRID, 11 SEPT. De Spaanse stertenor Alfredo Kraus is gisteren op 71- jarige leeftijd overleden in Madrid. Kraus, die niet van massaconcerten in grote arena's hield, gold als beste lyriekvertolker ter wereld. Met zijn perfecte stembeheersing, romantisch belcanto-repertoire en bijzonder hoge en heldere stem vond hij zijn eigen weg.

Belgische prins Filip gaat trouwen
BRUSSEL, 11 SEPT. De Belgische kroonprins, de 39-jarige Filip, zal op 4 december trouwen met de 26-jarige jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Dat hebben de Belgische koning, Albert II, koningin Paola en premier Verhofstadt gisteren bekendgemaakt. De bruid komt uit een oud Belgisch adellijk geslacht met zowel een Waalse als een Vlaamse tak.

Banen weg bij Océ en Vopak
ROTTERDAM, 11 SEPT.Bij Océ (kopieerapparaten, printers) verdwijnen meer dan tweehonderd arbeidsplaatsen. Het Limburgse bedrijf kampt met tegenvallende vraag en dalende prijzen. Bij de Rotterdamse havenconcerns Van Ommeren en Pakhoed (tankopslag en logistiek) verdwijnen 225 banen als gevolg van de fusie van beide bedrijven tot Vopak.

Finale: Hingis en Serena Williams
NEW YORK, 11 SEPT. De finale van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen gaat bij de vrouwen vandaag tussen de 17-jarige Serena Williams en Martina Hingis, de nummer 1 van de wereld. Serena versloeg in de halve finales titelverdedigster Lindsay Davenport (6-4, 1-6 en 6-4). Haar anderhalf jaar oudere zus Venus verloor met 6-1, 4-6 en 6-3 van Hingis.

Ajax-Feyenoord eindigt in 2-2
AMSTERDAM, 11 SEPT. De voetbaltopper Ajax-Feyenoord is gisteravond in een 2-2 gelijkspel geëindigd. In de Arena in Amsterdam gaf Ajax een 2-0 voorsprong uit handen.


NRC Webpagina's
11 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)