U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
KLM - Even reloaden...
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijke Nederlandse Hockeybond

Hockeyers blijven overeind in pittige strijd met Ierland

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 SEPT. In een fysiek hard duel hebben de Nederlandse hockeyers ook hun tweede wedstrijd gewonnen bij het Europees kampioenschap in Padova. Ierland werd met 5-0 verslagen door de ploeg van bondscoach Maurits Hendriks, die na twee speelronden onbedreigd aan de leiding gaat in groep A. Morgen speelt de wereld- en olympisch kampioen tegen Rusland.

Nederland kon op de tweede dag van de Europese titelstrijd opnieuw niet imponeren. Dat was deels het gevolg van de strijdwijze van de Ieren die een muur optrokken rond de 23-meterlijn. Hendriks had begrip voor het afbraakhockey van The Green Army. "Want het is nooit leuk om met grote cijfers te verliezen." Zijn assistent, keeperstrainer Harrie Delmee, deed het fysieke beulswerk van de Ieren af als 'scrumhockey'. "Er valt geen eer aan te behalen, omdat ze nauwelijks ruimte weggeven om acties te maken", meende de assistent van Hendriks.

Vooral in de eerste helft wist Ierland, woensdag op de openingsdag met 3-2 verslagen door Frankrijk, het technisch verfijnde spel van Nederland te ontregelen. Toch had de nationale ploeg de matige vertoning ook aan zichzelf te wijten. De topfavoriet in Italië, in de openingswedstrijd met 4-1 te sterk voor Polen, maakte veel technische fouten, vooral in de opbouw. "We moeten constateren dat we hier nog niet het topniveau hebben bereikt dat we in de eindfase van de voorbereiding wel haalden", besefte Hendriks. "De intentie is er wel en de spelers stoppen ook genoeg energie in de wedstrijden. Maar voorlopig kunnen we nog niet in het hoge tempo spelen dat vereist is om onze spitsen vrij te krijgen."

Na de rust kwam Nederland langzaam maar zeker in het vertrouwde ritme. Met snel en behendig aanvalsspel werd de nummer vijf van het vorige EK alsnog met de rug tegen de muur gezet. Teun de Nooijer (2), Bram Lomans (2) en aanvoerder Stephan Veen namen de treffers voor hun rekening.

In groep B won België verrassend met 5-3 van vice-wereldkampioen Spanje. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Alain Geens al met 4- 2. België is sinds drie maanden in voorbereiding op het EK en huurde onder meer de expertise in van Toon Siepman, de geestelijk vader van de strafcorner van Bram Lomans. Vier jaar geleden in Dublin verraste België met een plaats in de halve finales.

NRC Webpagina's
3 SEPTEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)