1 Inhoud Kort nieuws
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Duitsers blijven voor noordtak van Betuwelijn
DEN HAAG, 2 SEPT. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is met verbazing gereageerd op het plan van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) om de noordtak van de Betuweroute via Oldenzaal te schrappen. "We gaan ervan uit dat de noordtak er gewoon komt", aldus een woordvoerder van het ministerie van Verkeer in Düsseldorf vanmorgen. "We houden vast aan de oude afspraken."

'Busquin ongeschikt voor EU'
BRUSSEL, 2 SEPT. Het Europees Parlement acht de Belg Philippe Busquin niet geschikt als kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie. Beoogd voorzitter Romano Prodi vindt echter dat het parlement niet individuele kandidaten kan verwerpen.

Onderzoek: basisvorming werkt niet
ROTTERDAM, 2 SEPT. De basisvorming in het voortgezet onderwijs is maar zeer gedeeltelijk van de grond gekomen. Gelijke kansen voor alle leerlingen zijn nog altijd niet gerealiseerd. Leerprestaties zijn nauwelijks veranderd en in het VWO zelfs iets afgenomen. Tot die conclusies komen onderzoekers van de universiteiten van Groningen en Twente.

Vredesmacht voor O-Timor naderbij
JAKARTA, 2 SEPT. De internationale druk op de Indonesische regering neemt toe om een vredesmacht toe te laten om de veiligheid te herstellen in de omstreden provincie Oost-Timor. De weerstand in Jakarta tegen een dergelijke macht lijkt af te brokkelen. Gisteren vielen op het eiland drie doden.

Sociale partners eens over matiging
DEN HAAG, 2 SEPT. De sociale partners zijn het gisteren eens geworden over een tekst die zowel werknemers als werkgevers oproept tot 'verantwoorde loonkostenontwikkeling voor allen in de onderneming'. Werkgevers en werknemers zonder CAO wordt dringend gevraagd de oproep te volgen.

'Veel hypotheken zijn te duur'
AMERSFOORT, 2 SEPT. Veel hypotheken worden te duur aangeboden. Dit kan de consument tot honderd gulden per maand schelen en over de gehele looptijd van een hypotheek soms meer dan 36.000 gulden. Dit stelt de Vereniging Eigen Huis na een onderzoek van vierhonderd hypotheekoffertes.

PKK: wapens zwijgen voorgoed
DIYARBAKIR, 2 SEPT. De (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) legt de wapens neer en neemt ze nooit meer op. Dat heeft een van de topcommandanten van de organisatie, Osman Öcalan, gisteren gezegd voor de pro-Koerdische televisiezender Medya-TV, die vanuit Brussel uitzendt en in Diyarbakir, in het Koerdische zuidoosten van Turkije, werd opgevangen.

Noodlanding wegens amok
MONTRÉAL, 2 SEPT. De piloot van een Canadese Airbus, die met 340 passagiers een chartervlucht maakte van Calgary naar Amsterdam, heeft een noodlanding gemaakt in het noorden van Canada, nadat een 36-jarige Nederlandse passagier een aanval van razernij had gekregen en een bemanningslid te lijf ging.

'Extra gen maakt muis slimmer'
ROTTERDAM, 2 SEPT. Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft transgene muizen gemaakt die over een extreem goed leervermogen en geheugen beschikken. De muizen hebben die eigenschap te danken aan het extra gen dat bij hen werd ingebracht. Dat schrijven onderzoekers van de Princeton University vandaag in het blad Nature.

NRC Webpagina's
2 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)