U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer ziet niets in camerahelm
Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in camera's op helmen van leden van de mobiele eenheid. Bij grootschalige ordeverstoringen zullen juist de dragers van zo'n helm mikpunt worden voor kettingen en honkbalknuppels, zo vrezen de Kamerleden.

Stemmen met de thuispc kan, maar moet het ook?
In het artikel 'Computer brengt stemhokje bij kiezer thuis' (NRC Handelsblad, 18 augustus) wordt melding gemaakt van een 'krachtige lobby' van een groep bedrijven, organisaties, politici en bestuurskundigen. Hun doel is: mogelijk maken dat in de toekomst burgers kunnen stemmen via de 'elektronische snelweg', zowel vanuit hun huis als van de werkplek of het vakantieadres. Het stembureau is een 'stoffige gymzaal', niet van deze tijd dus. Hetzelfde geldt voor kiezerspassen en volmachten, die 'bureaucratisch gedoe' opleveren.

De slag om de onafhankelijkheid
De vrijheid van meningsuiting vormt de spil van de democratische en humane samenleving: deze opvatting is sinds de Verlichting in alle toonaarden verkondigd. Toch zijn in de media en in de samenleving steeds krachten werkzaam geweest die aan dit ideaal weinig of geen boodschap hadden. De jaren zestig en zeventig gaven weliswaar nieuw voedsel aan de idee van de journalist als een dienaar van de waarheid, maar bij nadere beschouwing blijkt deze periode niet meer dan een intermezzo te zijn geweest.

Endemol brengt belang in Duitse dochter naar beurs
Amusementsconcern Endemol verkoopt een deel van zijn belang in dochteronderneming Helkon Media, de Duitse film- en tv-distributeur. Ongeveer de helft van Endemols belang wordt samen met nieuwe aandelen op de Frankfurtse effectenbeurs voor beginnende bedrijven (Neuer Markt) gebracht.

Even het geheugen opfrissen
Het was een tweekoloms bericht en stond in mei 1987 in een landelijk ochtendblad. De kwintessens luidde dat voor toenmalig Sovjet-leider Michael Gorbatsjov de Muur geen conditio sine qua non was. Twee jaar later, in de zomer van 1989, begon het Oost-Europese communisme scheuren te vertonen en in november van dat jaar viel de Muur.

Meer geld voor schoolcomputers
Door onze redactie onderwijs
DEN HAAG, 2 SEPT. Minister Hermans trekt de komende drie jaar zeventig miljoen gulden extra uit voor computers op scholen. Dat geld gaat met name naar de 'voorhoedescholen' die al enkele jaren met computers in de klas experimenteren en daarvoor al eerder geld kregen. Om een tweedeling tussen scholen te voorkomen, krijgen zij tot 2003 veel minder geld dan de scholen die nog moeten beginnen met computers. Zij klaagden dat zij daardoor juist achterop zouden raken. De zeventig miljoen komt bovenop een eenmalig bedrag van 670 miljoen gulden en een bedrag dat oploopt tot 250 miljoen gulden in 2002.

Meer vrouwen surfen op Internet
Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 2 SEPT. Het aantal vrouwen dat surft op Internet is het laatste half jaar met veertig procent toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Trendbox is inmiddels een derde van de internetgebruikers vrouw. Trendbox verklaart de groei door de toename van het pc-gebruik door vrouwen. De totale groei van het aantal internetters in het afgelopen half jaar was tien procent. Vrouwen zijn wel minder vaak en minder lang on line dan mannen. Trendbox vermoedt dat de vrouwelijke surfers Internet "funtioneler" gebruiken.

Van Buitenen schrijft boek
Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 SEPT. Ambtenaar Paul van Buitenen heeft bij voorzitter Prodi van de Europese Commissie toestemming gevraagd een boek te publiceren over zijn ervaringen binnen de Commissie. De Commissie kan de toestemming alleen weigeren indien de belangen van de EU door de publicatie worden geschaad. Van Buitenen verwacht in de loop van deze maand antwoord van Prodi. Het boek met de titel 'Strijd voor Europa' moet in oktober verschijnen.

Winstexplosie voor Telefónica
Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft in het eerste semester de winst met maar liefst 73 procent zien stijgen tot 169,71 miljard peseta (2,25 miljard gulden). De winstsprong is volledig te wijten aan buitengewone baten ter waarde van ruim 580 miljoen euro (1,3 miljard gulden), uit de verkoop van belangen in twee dochterbedrijven. De omzet nam toe met 7,5 procent tot 6,39 miljard euro. (AFP)


Is er iemand die je wilt vertellen hoe leuk je hem of haar vindt, maar ben je te verlegen of kun je geen pakkende tekst bedenken? Laat je liefdesbrief schrijven door Cyrano de Bergerac. Je kunt kiezen uit onder meer besluiteloze, surrealistische, wanhopige, intellectuele, poëtische en berouwvolle brieven; de default optie is 'steamy'. Wil je het juist uitmaken? Ook dat doet Cyrano voor je - zo mooi kun je het zelf niet. (www.nando.net/toys/cyrano/)

NRC Webpagina's
2 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)