U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Sprinter Troy Douglas mist WK wegens dopegebruik

Door een onzer redacteuren
SEVILLA, 20 AUG. De Koninklijke Nederlandse Atletiekunie heeft twee dagen voor het begin van de wereldkampioenschappen in Sevilla atleet Troy Douglas geschrapt van de deelnemerslijst. De 36-jarige sprinter uit Bermuda, die sinds vorig jaar voor Nederland uitkomt, is betrapt op het gebruik van doping bij de Nederlandse kampioenschappen van 26 en 27 juni in Apeldoorn. Douglas wordt naar alle waarschijnlijkheid voor twee jaar geschorst.

Douglas, gisteravond thuis in Den Haag, reageerde onthutst. "Ik heb nooit van mijn leven drugs gebruikt. Ja, ik heb weleens een joint gerookt toen ik vijftien was. Maar dat was voor de lol. In de sport ben ik altijd schoon gebleven. Laat de mensen mij alsjeblieft geloven!"

Douglas won bij de Nederlandse kampioenschappen de 100 meter in een persoonlijk record van 10,16 seconden. In een laboratorium in Keulen trof men nandrolon in zijn urine aan, een spierversterkend middel dat tot de anabole steroïden behoort. De afgelopen twee weken werden ook de sprintveteranen Linford Christie en Merlene Ottey (beiden 39) betrapt op het gebruik van nandrolon. Primo Nebiolo, de bejaarde Italiaanse voorzitter van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF), ridiculiseerde gisteren in Sevilla de commotie over doping in zijn sport. "Ik ben de baas van de atletiekfederatie, niet van de plasbond. Laten we niet vergeten dat tweehonderd miljoen mensen op aarde aan atletiek doen. Het is ronduit belachelijk dat zo'n ophef wordt gemaakt over een paar dopinggevallen. Het gaat om de wedstrijden die hier worden gehouden. Niet om die paar atleten die hier toch niet zouden hebben gewonnen." Naar aanleiding van de dopingaffaire rond Merlene Ottey lieten de Amerikaanse sprinters Marion Jones, Maurice Greene en Michael Johnson gisteren weten weinig vertrouwen te hebben in de dopingcontroles van IAAF. "Er zijn zoveel positieve gevallen de laatste tijd, dat ik er niet meer van overtuigd ben of de gevolgde procedure wel correct is", zei Jones. "Ik vertrouw alleen God en mijn ouders", zei Johnson.

Ook Troy Douglas begrijpt niet waarom zoveel atleten plotseling betrapt worden op nandrolon. "Iedereen zoekt naar antwoorden. Misschien bestaat er een voedingssupplement waar zonder dat we het weten deze stof inzit. Toch let ik altijd goed op met wat ik inneem", aldus Douglas. Volgens Arie Kauffman, algemeen directeur van de Nederlandse atletiekunie, waarschuwt de KNAU de Nederlandse atleten voorzichtig te zijn met voedingssupplementen. "Ook bijsluiters zijn niet altijd betrouwbaar", aldus Kauffman.

Nandrolon, dat al sinds 1975 verboden is, is sinds kort ook in pilvorm verkrijgbaar. Op die manier gebruikt, zijn er na drie vier dagen geen sporen meer te vinden in het lichaam. Met injecties was dat soms pas na een half jaar het geval. De pillen kunnen eenvoudig via Internet worden besteld. De KNAU werd vrijdag per fax van de positieve test van Douglas op de hoogte gesteld. Het bericht uit Keulen werd pas maandagochtend opgemerkt. Dezelfde dag werd Douglas op de hoogte gesteld. Hij verbleef ter voorbereiding op de WK al in Spanje. De eerste reactie van Douglas tegenover bondsarts Els Stolk was dat hij niets had gebruikt waar de betreffende stof in kon zitten. Later barstte Douglas in tranen uit.

Na overleg met de internationale atletiekfederatie kwam de KNAU de afgelopen dagen tot de conclusie dat er sprake was van een serieuze dopingzaak. Het bestuur besloot daarop Douglas terug te trekken voor de WK. Kauffman lichtte de atleet gisteravond rond zes uur telefonisch in. De mededeling kwam voor Douglas niet onverwacht. Hij reisde woensdag al vanuit Spanje terug naar Nederland.

Douglas kondigde gisteravond aan dat hij de hem toegestane contra- expertise zal aanvragen. "Ik wil vechten voor mijn onschuld", sprak de atleet. "Ik zal aan geld proberen te komen om de strijd aan te gaan. Ik ben mijn goede naam, die ik in vijftien jaar had opgebouwd, in een paar dagen kwijtgeraakt. Dat doet pijn." De tuchtcommissie van de KNAU moet nog uitspraak doen in deze zaak. Op het gebruik van een stof als nandrolon staat conform de dopingrichtlijnen van de IAAF een straf van twee jaar.

Douglas kwam vorig jaar bij de Europese kampioenschappen in Boedapest voor het eerst voor Nederland uit. Hij woont al geruime tijd in Den Haag en is met een Nederlandse vrouw getrouwd. Bij de EK van 1998 finishte hij als vierde op de 200 meter. Later werd hij echter gediskwalifeerd omdat hij een jurylid had beledigd. Douglas wordt getraind door Henk Kraaijenhof. Deze expert op het gebied van voedingssupplementen begeleidde ook enige tijd de Jamaicaanse Ottey, die zich woensdag terugtrok voor de WK. Kraaijenhof stak Douglas vanmorgen een hart onder de riem. "Ik geloof in Troys onschuld." Het bevreemdt de Nederlandse trainer dat in korte tijd zoveel atleten worden betrapt op nandrolon. "Ik sta nergens meer van te kijken, zelfs niet als ík morgen positief ben. Eén dooie vogel in de tuin, oké. Maar tien? De IAAF moet toch denken dat er iets niet klopt."

Waarom zouden deze sprinters pas aan het einde van hun loopbaan nandrolon hebben genomen, vraagt de trainer zich af. Kraaijenhof: "Het is een middel dat gemakkelijk te vinden is, lang traceerbaar is en niet helpt tijdens het wedstrijdseizoen. Ik moet keihard lachen om al die dopinggevallen, omdat het één grote klucht is. Atletiek is de enige sport die zijn eigen kip met de gouden eieren slacht. Sponsors rennen daardoor weg. In alle andere sporten neemt men doping met een korrel zout."

NRC Webpagina's
20 AUGUSTUS 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)