U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Lage drempel op Internet

Drie digitale beurzen dit jaar van start

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JULI. De drie digitale effectenbeurzen die dit najaar van start gaan worden actief onder de namen Smartcap, Startcap en Greencap. De initiatiefnemer van het project, het Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse Amsterdam (IMSA) heeft dat gisteren bevestigd.

"Het worden laagdrempelige beurzen voor innoverende bedrijven," zegt projectleider Ron Rote van IMSA desgevraagd. "We zijn druk bezig om geschikte bedrijven en geïnteresseerde beleggers te vinden." Een digitale effectenbeurs is een plaats op Internet waar aandelen worden verhandeld. Op een dergelijke beurs kunnen bedrijven makkelijker kapitaal vergaren omdat de toegangseisen minder streng zijn dan bij een 'echte' beurs.

"De beurs voor puur innovatieve bedrijven gaat 'Smartcap' heten. Daarnaast willen we de 'Startcap' beginnen, speciaal voor startende ondernemers die aan een paar ton genoeg hebben. Als milieukundigen willen we natuurlijk ook een 'Greencap' starten voor bedrijven die zich in de 'groene' markt specialiseren." IMSA wordt gedreven door idealisme maar groene bedrijven zijn niet alleen goed voor het milieu, ze hebben volgens Rote ook een hoog rendement. De beurzen die IMSA gaat opzetten, zijn een franchiseconcept van de Zweedse beursexploitant IM-innovation International. IMSA maakt gebruik van de Zweedse formule en de Zweedse software. De elektronische beurs van IM-innovation, kortweg IM genaamd, is in Stockholm al vier jaar een succes. Er staan meer dan negentig bedrijven genoteerd. Het concept van IM wordt in snel tempo naar andere landen geëxporteerd. De voordelen van een digitale beurs op de gewone effectenbeurs zijn volgens Rote talrijk. De kosten liggen veel lager omdat orders automatisch worden afgehandeld. Daardoor kan in principe 24 uur per dag worden gehandeld. Rote: "We zullen ons in het begin aan de gewone beursuren houden, maar de openingstijden gaat zeker uitbreiden, de software kan het aan."

Volgens Rote druist een digitale beurs tegen nogal wat gevestigde belangen in. "In principe mag iedere Nederlander een beurs beginnen, maar beurshandelaren en banken hebben hun belangen in de Amsterdamse beurs. Het liefst zouden we met de AEX samenwerken. We zijn in overleg, maar de Amsterdamse beurs is echt een moloch, niet snel in beweging te krijgen."'Volgens een zegsman van de AEX heeft de beurs zelf, via de Nieuwe Markt (Nmax) voor startende bedrijven een internationaal platform. "We kunnen niet gaan samenwerken met iedereen die een computer heeft."

NRC Webpagina's
31 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)