U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Belastingdienst

Slachtoffers en fiscus strijden om piramidegeld


Wat valt er nog te halen bij de organisatoren van piramidespelen? Gedupeerden zetten piramidebazen onder druk door te dreigen met de publieke verkoop van hun huis. Maar ook de fiscus wil geld zien.

Door Kees Kraaijeveld

ROTTERDAM, 28 JULI. Een opgepakte zakenroller hoeft niet eerst belasting te betalen over zijn 'verdienste' als hij het geld aan zijn slachtoffer teruggeeft. Waarom eist de fiscus dan wel belasting van het piramidespel Titan? Het geld dat te halen is bij de organisator van het spel zou terug moeten naar de slachtoffers, niet naar de belastingdienst.

Die stelling verdedigde advocaat J. de Jong van Lier van de Vereniging tegen Piramidespelen gisteren voor de Rotterdamse rechtbank in een kort geding van de fiscus tegen de vereniging. De organisator van Titan, D.H. uit Spijkenisse, verdiende volgens De Jong van Lier dertig miljoen gulden aan het piramidespel. H., die volgens zijn advocaat geen cent meer bezit, betaalde daarover geen belasting en heeft nu bij de fiscus 5,7 miljoen gulden schuld. De vereniging wil voor haar 3600 leden in totaal 13 miljoen van H. hebben.

De Jong van Lier vindt dat de fiscus zich niet met de zaak moet bemoeien. "Het gaat hier om geld dat verkregen is via illegale activiteiten. Als het geld wordt terug gegeven aan de gedupeerden dan zijn er helemaal geen inkomsten meer en heeft de fiscus niets te eisen. Aan een opgepakte dief vraagt de fiscus ook geen inkomstenbelasting."

De belastingdienst stelt dat van diefstal geen sprake is. "De leden van de vereniging hebben het geld vrijwillig ingelegd", aldus I. Brand, advocate van de fiscus. Als de gedupeerde spelers schadevergoeding willen dan moeten ze volgens haar net als de andere schuldeisers op hun beurt wachten. De fiscus heeft volgens de wet voorrang.

De Jong van Lier noemde de opmerking over vrije wil 'pijnlijk'. "Piramidespelen zijn berucht om de psychologische dwang die er op de deelnemers wordt uitgeoefend. Niet voor niets heeft de overheid de spelen vorig jaar verboden."

Het kortgeding tussen de beide schuldeisers ging over de verkoop van het huis van H. De fiscus, die net als de vereniging en de andere schuldeisers beslag op het huis heeft gelegd, wil het huis verkopen. Een anonieme koper wil 815 duizend gulden voor de woning geven als die dit weekend kan worden opgeleverd. De belastingdienst wil daarom niet meer wachten op de executieverkoop die voor 24 augustus gepland staat. Behalve de Vereniging tegen Piramidespelen gaan, volgens Brand, alle schuldeisers met de verkoop akkoord. "De vereniging maakt met haar weigering misbruik van haar executiebevoegdheid." Bovendien, redeneerde zij, heeft de vereniging er geen belang bij of het huis wel of niet verkocht wordt en de fiscus wel. De vereniging blokeert de verkoop omdat ze wil dat het huis openbaar geveild zal worden. "De dreiging met een executieverkoop is de enige manier om H. tot betalen te dwingen", meent J. de Jong van Lier.

Hij gelooft niet dat H. geen geld meer heeft en was al drie maal eerder succesvol in het onder druk zetten van piramidebazen door te dreigen met de publieke verkoop van hun huis. "De koper kan heel goed een stroman van H. zijn die met zijn piramide-geld het huis opkoopt", zei De Jong van Lier. "Pas als een huis publiek geveild gaat worden komt de eigenaar vaak met een aantrekkelijke schikking."

Hij bestreed daarom de bewering dat de vereniging geen belang zou hebben in de verkoop van het huis. "Als het huis nu onderhands verkocht wordt, dan zijn we onze onderhandlingspositie kwijt. Dat is wel degelijk een direct belang. (...)Als de fiscus dit wint dan kunnen de slachtoffers van het piramidespel wel naar hun geld fluiten," aldus De Jong van Lier.

De rechter doet morgenmiddag uitspraak.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)