U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Israelische regering

Palestijnse nationale autoriteit

VN-vredesmissie in Israel


Barak wil uitstel, Arafat bedenktijd

Top Palestijnen en Israel levert niets op

Door onze correspondent
TEl AVIV, 28 JULI. De tweede top tussen Israels premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat is gisteren vastgelopen op de Palestijnse weigering af te zien van de stipte uitvoering van het akkoord van Wye Plantation door Israel.

Dat akkoord werd vorig jaar in de VS door de vorige premier Israelische premier Benjamin Netanyahu, Arafat en president Bill Clinton getekend. Het voorziet in de Israelische terugtrekking uit grote delen van de bezette westelijke Jordaan-oever.

De Palestijnse minister van Voorlichting Yasser Abed Rabo sprak vanmorgen van "een crisis" in het vredesoverleg. "De tijd van praten is voorbij", zei Nabil Shaath, minister van Planning en Internationale Samenwerking in de regering Arafat. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken David Levi daarentegen sprak van een "goede sfeer" tijdens de top en ontkende dat er sprake is van een "crisis". "We leggen de Palestijnen niets op", zei hij. Tijdens het topoverleg, dat plaatshad bij de grenspost Erez, heeft Arafat toegezegd binnen twee weken te antwoorden op een voorstel van Barak om het akkoord van Wye Plantation te wijzigen. Israelische en Palestijnse onderhandelaars zullen in dit tijdsbestek de voorwaarden waaronder dit kan gebeuren uitwerken. Barak wil gebied op de westelijke Jordaan-oever waarin of waarbij Israelische nederzettingen liggen, niet volgens het akkoord van Wye Plantation aan het Palestijnse gezag overdragen, maar pas in de eindoplossing van het Israelisch-Palestijnse geschil. Hij voorziet grote moeilijkheden tussen kolonisten en de Palestijnen, wat zijn weerslag zal hebben op zijn regeringscoalitie. Tijdens de persconferentie bij Erez herhaalde Barak echter nadrukkelijk dat Israel het akkoord van Wye Plantation zal uitvoeren indien Arafat zijn voorstel verwerpt. In de lijn van zijn voorganger premier Benjamin Netanyahu stelde Barak verdere terugtrekking afhankelijk van stipte nakoming van door de Palestijnen van hun verplichtingen in het akkoord van Wye Plantation, zoals verkleining van de Palestijnse politiemacht, het inzamelen van illegale wapens en de aanhouding van terroristen. Ook kreeg Arafat de verkapte waarschuwing dat hij op minder Israelische concessies kan rekenen in de eindfase als hij nu Baraks voorstel verwerpt.

Arafat keek tijdens de persconferentie grimmig en sprak op nogal felle toon. "Wij eisen terugtrekking, het vrijlaten van gevangenen, opening van de veilige weg (tussen Gaza en de westelijke Jordaan-oever) bouw van de haven in Gaza en de vorming van een commissie ter regeling van verdere Israelische terugtrekking op de westelijke Jordaan-oever", zei Arafat. Niets wees erop dat Arafat aanstalten maakt om Baraks voorstel tot verder uitstel te aanvaarden. Voor Israelische oren was het belangrijk dat Arafat zei geen enkele tolerantie te hebben voor terreur, ook van Israelische zijde, die het vredesproces kan opblazen.

Arafat kreeg gisteravond van Barak niet de verzekering dat er een einde komt aan de nederzettingsaCtiviteiten of illegale nederzettingen zullen worden ontmanteld. "Barak heeft zich tot niets verplicht" zei Nabil Shaath vanmorgen. Een afgezant van Arafat brengt vandaag aan de Egyptische president Mubarak verslag uit van de top. Morgen ontvangt Mubarak de Israelische leider om diens versie te horen.

Ziad Abu Ziad, de Palestijnse minister voor Jeruzalem, zei vanmorgen dat Barak kostbare tijd verspeelt. "De geschiedenis herhaalt zich. Onder Netanyahu hebben we drie jaar verloren."

NRC Webpagina's
28 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)