U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Informatie over canyoning van "Adventure World"

Informatie over canyoning van "Wildsports"


Achttien doden in Zwitserse Alpen


INTERLAKEN, 28 JULI. In de Zwitserse Alpen zijn gisteren ten minste achttien toeristen omgekomen die deel uitmaakten van een canyoning-expeditie in een kloof in de buurt van Interlaken. De 52 deelnemers, onder wie acht instructeurs, werden tijdens de afdaling van de kloof overvallen door een watervloed.

De Zwitserse autoriteiten hebben nog niet alle lichamen geïdentificeerd, maar onder de slachtoffers bevinden zich waarschijnlijk toeristen uit de Verenigde Staten, Groot- Brittannië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland. Zes mensen zijn gewond geraakt, van wie een ernstig.

Ten minste één deelnemer wordt vermist. De autoriteiten vrezen dat deze persoon het natuurgeweld niet heeft overleefd. Vandaag is de zoektocht, waarbij sterke hinder wordt ondervonden van mist en regen, naar de vermiste voortgezet.

Canyoning is een zogeheten risicosport waarbij de deelnemers in kloven (met watervallen) naar beneden glijden, zakken en springen. De sport wordt als gevaarlijk beschouwd, maar is zeer populair onder vakantiegangers. De sport wordt vooral tussen mei en september beoefend, met name in de Pyreneeën, Zuid-Frankrijk en in het Alpengebied.

"Het is vreselijk", zei Georg Hoedle, een van de managers van Adventure World, het toeristische bureau waarbij de slachtoffers hun avontuur hadden geboekt. Volgens Hoedle is er in de zes jaar dat Adventure World dergelijke afdalingen organiseert nog nooit een ernstig ongeluk gebeurd.

Een van de overlevenden van het ongeluk, de 22-jarige Daniel Hall uit Nieuw Zeeland, die met een hersenschudding en een gebroken rug in het ziekenhuis ligt, vertelde dat hij gedurende lange tijd door de rivier was meegesleurd en over verscheidene watervallen was heengeslingerd. Het is niet duidelijk of hij gered is of dat hij zichzelf naar de kant heeft gesleurd.

Het ongeluk werd gistermiddag ontdekt door een jogger die enkele lichamen in het Brienzermeer bij Interlaken zag drijven. "Ik zag grote stukken hout in het water", zegt Andreas Haesler. "Vervolgens zag ik de lichamen - een op z'n buik, een op z'n rug. Ze droegen allemaal reddingsvesten, maar het was duidelijk dat ze dood waren." De politie dacht aanvankelijk dat het om een bootongeluk ging.

Het ongeluk had plaats toen 44 toeristen en acht instructeurs bezig waren met de afdaling van de kloof van Saxeten. Waarschijnlijk zijn de deelnemers overvallen door een plotselinge stortbui, die het waterpeil in de kloof in één klap omhoog heeft gestuwd. Rotsblokken en boomstammen werden door de watervloed losgerukt.

Gisteravond werden achttien lijken geborgen en zes gewonden door politiehelikopters gered uit het Brienzermeer. De overige leden van de expeditie zijn niet gewond geraakt.

De autoriteiten onderzoeken waarom de tocht niet is afgelast. Er was onweer voorspeld en het veiligheidsreglement schrijft voor dat in dat soort gevallen afdalingen geen doorgang mogen vinden. Het laatste ongeluk in Zwitserland met betrekking tot canyoning vond plaats in de zomer van 1997 toen een 24-jarige man klemraakte tijdens de afdaling van een waterval en verdronk. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
28 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)