U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verkoop software Baan weer minder

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JULI. Baan Company heeft de opbrengsten uit de verkoop van licenties voor het gebruik van zijn software in het afgelopen kwartaal verder zien teruglopen. Zoals verwacht is het softwarebedrijf nog altijd niet uit de rode cijfers.

Baan sloot in de afgelopen zes maanden omstreeks 80 procent meer contracten dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, maar de omvang van die contracten loopt sterk terug. Er wordt steeds minder verkocht aan grote afnemers. Baan maakte vanochtend bekend dat de licentieopbrengsten in het tweede kwartaal tot 54 miljoen dollar (bijna 112 miljoen gulden) zijn gedaald, een vermindering van 17 procent in vergelijking met het eerste kwartaal en minder dan de helft vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar.

Een woordvoerder van Baan wijst erop dat niet alleen Baan, maar ook de concurrenten hun softwarepakketten voor het controleren en beheersen van bedrijfsprocessen aan gemiddeld steeds kleinere afnemers verkopen. Hij verwacht dat deze trend zich zal voortzetten. Vorige week maakte ook marktleider Sap voor het derde achtereenvolgende kwartaal een daling (15 procent) van de licentieopbrengsten bekend.

Bestaande klanten van Baan, goed voor 35 procent van de licentieomzet, waren in het tweede kwartaal voorzichtig en deden relatief kleine transacties.

Met een verlies van negen miljoen dollar (4 dollarcent per aandeel) voldeed Baan aan de verwachtingen van analisten. In de periode januari tot en met maart van dit jaar dook het softwarebedrijf nog voor 19 miljoen dollar in de verliezen. Baan geeft geen verwachting voor de resultaten in de rest van het jaar. Beleggers reageerden positief, het aandeel noteerde vanmorgen dik twee procent hoger op 12,95 euro.

Het verlies in omzet uit licentieverkopen wordt deels gecompenseerd door hogere opbrengsten uit onderhoud en dienstverlening op bestaande contracten. De omzet uit deze activiteiten groeide in het tweede kwartaal tot een recordbedrag van 184 miljoen dollar. De totale omzet daalde verder in vergelijking met het tweede kwartaal tot 173 miljoen dollar (ruim 175 miljoen dollar in het eerste kwartaal).

Met een afgelopen najaar aangekondigde ingrijpende reorganisatie heeft Baan de kosten teruggebracht. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar daalden die van 202 miljoen dollar naar 184 miljoen dollar. Het aantal werknemers, dat begin oktober 1998 de zesduizend naderde was per eind juni van dit jaar gedaald tot 4.664.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)