U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VS: onrust over wapen van overheid tegen cyber- misdaad

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JULI. In de Verenigde Staten bestaat ongerustheid over een regeringsplan een nationaal computersysteem op te richten om het dataverkeer binnen de overheid en cruciale sectoren van de economie in de gaten te houden. Het systeem moet onder beheer komen van de FBI. Doel is de de belangrijke datanetwerken te beschermen tegen indringers en cyber-terroristen.

The New York Times, die de plannen kreeg toegespeeld, schrijft vandaag dat het systeem grote mogelijkheden voor misbruik in zich bergt. Het voorstel voor een 'Federal Intrusion Detection Network' (Fidnet) komt voort uit het Amerikaanse anti-terrorisme programma en zou in het jaar 2003 in werking moeten zijn. Bedoeling is het justitieel apparaat tijdig te alarmeren bij gecoördineerde cyber-aanvallen op de regering of de economie door te zoeken naar "patronen in patronen" van informatie-uitwisseling, die kunnen wijzen op illegale activiteiten door hackers of terroristen. Het systeem zou bescherming moeten bieden tegen data-diefstal, -vernietiging of computerinbraak, zoals recentelijk bij het Bureau van Arbeidsstatistiek, waar veel informatie te vinden is die de aandelenkoersen kan beïnvloeden.

Fidnet moet bestaan uit twee componenten. Het ene dient de regeringsnetwerken in de gaten te houden, uitgezonderd de militaire sector, die apart beveiligd is, het tweede cruciale economische sectoren, zoals de banken, de telecommunicatie en het vervoer. Fidnet krijgt zo inzicht in alle e-mail, documenten en computerprogramma's die van, naar en over deze netwerken wordt verstuurd.

Jeffrey Hunker, hoofd Informatiebescherming van de Nationale Veiligheidsraad, zegt in The New York Times dat Fidnet hard nodig is. "We weten dat een aantal vijandelijke regeringen werken aan vergevorderde en goed georganiseerde wapens voor cyber-aanvallen en hebben goede redenen om aan te nemen dat terroristische groepen soortgelijke mogelijkheden ontwikkelen."

Amerikaanse groeperingen die de privacy verdedigen, wijzen er evenwel op dat het systeem de FBI grote mogelijkheden geeft tot spionage. Zij wijzen erop dat de plannen vaag zijn op cruciale punten, zoals de vraag welke data wel en niet mogen worden vergaard en in hoeverre informatie van particuliere netwerken door de FBI gebruikt mogen worden voor andere opsporingsdoeleinden. De verzekering dat de data die worden vergaard van economische netwerken in een apart gebouw worden verzameld, op "armlengte" van de FBI, stelt hen allerminst gerust.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)