U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Weekblad berispt na klacht van v.d. Leeuw

Door een medewerker
AMSTERDAM, 28 JULI. Het weekblad De Groene Amsterdammer is vorig jaar in de fout gegaan met een artikel over de geschiedenis van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Dat is het oordeel van de Raad voor de Journalistiek. De Raad stelde klager A.J. van der Leeuw, voormalig topmedewerker van het RIOD en (co- )auteur van rapporten over onder anderen Weinreb en Aantjes, gisteren in het gelijk.

Groene-redacteur René Zwaap schreef in september vorig jaar dat Van der Leeuw in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog als student in Groningen penningmeester was bij het studentenkorps Vindicat atque Polit dat "opviel door verregaande loyaliteit aan de [Duitse] bezetter", en dat Van der Leeuws houding destijds reden was voor het plaatsen van "vette vraagtekens bij de morele superioriteit die hij zichzelf toekende in zijn jacht op Weinreb". Daarop diende Van der Leeuw - die zijn ingezonden brieven niet zag opgenomen - een klacht in bij de Raad.

De Raad acht de klacht gegrond. In zijn toelichting schrijft de Raad onder meer: "De omschrijving van de verregaande loyaliteit aan de bezetter is kennelijk malicieus bedoeld. Daarmee wordt een beeld opgeroepen van 'heulen met de vijand'. Deze kwalificatie wordt evenwel onvoldoende gedragen door de bijeengebrachte feiten, nu daaruit slechts blijkt dat Van der Leeuw, c.q. Vindicat in een vroege periode van de bezetting niet actief stelling hebben genomen tegen de afgekondigde maatregelen tegen joodse docenten en studenten."

Van der Leeuw kwam afgelopen weekeinde in het nieuws toen in deze krant bleek dat hij op verzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie een rapport had opgesteld over zijn eigen gaan en staan in de zomer van 1944. Beschuldigingen, geuit door verzetsheld Gerrit Kleinveld, als zou Van der Leeuw tegenover de nazi's zijn onderduikgezin hebben verraden, werden door hem ontzenuwd.

In een reactie op de zaak waarover de Raad voor de Journalistiek zich heeft gebogen, zegt Van der Leeuw: "Ik wenste me niet te laten beledigen door iemand die kennelijk niks weet en niks begrijpt. Ik mag aannemen dat ook dit soort aantijgingen aan mijn adres nu van tafel is."

Martin van Amerongen, hoofdredacteur van De Groene, laat weten dat "de voorpagina van ons weekblad zich niet leent voor het afdrukken van nieuws uit de koker van de Raad voor de Journalistiek, maar we zullen het zeker niet wegmoffelen."

Behalve rectificatie eist Van der Leeuw 20.000 gulden vergoeding voor de geleden materiële en immateriële schade.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)