U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KLASSIEKER

All in the Family

HENK VAN GELDER
Wat zongen ze lief en innig samen, Archie Bunker en zijn Edith, aan het begin van elke aflevering van All in the Family. Na het erbarmelijk valse Those were the Days brak meteen de heibel in huize Bunker weer los, maar natuurlijk waren ze onverbrekelijk aan elkaar verbonden: de reactionaire Archie met zijn bekrompen borrelpraat, de bedrijvige Edith die alsmaar naar de keuken dribbelde als het haar in de kamer te heet onder de voeten werd, en hun ietwat schaapachtige dochter wier langharige echtgenoot in alles het tegendeel van zijn schoonvader was.

Ze ruzieden wat af, en toch bleven ze bij elkaar - de generatiekloof van de jaren zeventig in één Amerikaanse huiskamer samengebald. All in the Family, in Nederland tussen 1972 en 1980 uitgezonden door de VPRO, was de Amerikaanse bewerking van een Engelse serie van Johnny Speight die hier nooit te zien is geweest. Het origineel was harder en meedogenlozer, maar voor Amerikaanse begrippen hakte het behoudende gedachtengoed van Archie Bunker er toch nog flink in. En voor Nederlandse begrippen trouwens ook, want de VPRO kon de serie pas aankopen nadat alle andere omroepen er geen belangstelling voor bleken te hebben. Zelfs intern werden bij de kleine, vooruitstrevende omroep nog wel eens de wenkbrauwen gefronst: natuurlijk viel Archie meestal door de mand, maar was het nu wel zo'n goed idee telkens vrij baan te geven aan zijn dubieuze denkbeelden over negers, vrouwen en buitenlanders? Uit een rondvraagje van de VARA Gids bleek in 1974, dat de Bunkers ook elders in het linkse kamp gemengde gevoelens teweeg brachten. "Die man, die zo Telegraaf en TROS is, vind ik toch wel erg engig", zei Hedy d'Ancona, "dit soort mannen en vrouwen bestaan nu eenmaal. En nou weet ik wel dat de VPRO het doet vanuit de luxe van het beter weten, maar hoe veel mensen hebben dat door? Nee, ik lach er niet zo om." Miljoenen anderen wel, trouwens. Op basis van dezelfde Engelse serie begon de VARA in 1991 met In voor- en tegenspoed, met Rijk de Gooyer - onvermoeibaar propagandist voor de werken van Johnny Speight - in de Archie Bunker-rol. Maar de discussies waren toen allang verstomd. Niemand keek er meer van op, zoals in de jaren zeventig. Those were the Days, zegt u dat wel.

All in the Family, werkdagen op SBS6 rond 9.30 uur. Dit is de eerste aflevering van een serie over klassiek geworden televisieseries.

NRC Webpagina's
26 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)