U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ABN Amro

ABN Amro komt met verrassende prognose

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 26 JULI. ABN Amro heeft haar prognose voor de winst in het eerste halfjaar vanochtend naar boven bijgesteld. De bank verwacht door onder meer hoge activiteit op de financiële markten een winstgroei van meer dan twintig procent.

De winstverrassing van de bank, die op 19 agustus met de definitieve cijfers komt, zorgde op de Amsterdamse effectenbeurs voor een koersstijging van het aandeel met veertig eurocent (twee procent) naar 21,55 euro.

ABN Amro meldt naast het gunstige klimaat op de financiële markten een goede ontwikkeling bij de recente aanwinst Banco Real in Brazilië en profijt van de verbeterde situatie in Azië. Zij noemt de kwaliteit van van haar kredietportfeuille "uitstekend". Dat duidt op een afnemende noodzaak om voorzieningen te treffen voor klanten die geen rente of aflossing meer betalen.

"Ik had dit niet verwacht", zegt analist N. van Geest van SNS Securities. Hij houdt, naast de gunstige factoren die de bank zelf noemt, ook rekening met een betere controle van de kosten, een punt van zorg waarover de bank al enige tijd verbetering belooft. "De koers van de aandelen moet omhoog", oppert Van Geest ter verklaring van de tussentijdse winstmededeling. "Wat betreft beurswaarde is ABN Amro niet zo idioot groot in Europa."

De bank verwacht het eerste halfjaar een sterke stijging van de nettowinst ten opzichte van de vergelijkbare eerste helft van 1998, toen de resultaten volgens ABN Amro al "goed" waren. Begin mei zei bestuursvoorzitter J. Kalff nog op de aandeelhoudersvergadering dat het jaar goed was begonnen en dat de financiële doelstellingen gehaald zouden worden.

Nu blijkt dat de bank dat kan overtreffen. Een sterke winstgroei duidt op een stijging van tussen 20 en 30 procent, terwijl de financiële doelstelling van de bank voor de lange termijn een groei van 12,5 procent is.

In de eerste zes maanden van vorig jaar steeg de nettowinst met 20 procent tot 2,46 miljard gulden. De economische crisis in Azië en Rusland en scherpe koersdalingen op de internationale effectenbeurzen zorgden in het tweede halfjaar voor een winstdaling, waardoor het netto resultaat over geheel 1998 uitkwam op een groei van 4,5 procent tot 4,03 miljard gulden.

Analist Van Geest had vooral rekening gehouden met een sterke verbetering van de resultaten in het tweede deel van het jaar, doordat het vorig jaar toen relatief slecht ging. Hij tekent bij de winstprognose aan dat de resultaten van de nieuwe aankoop Banco Real vorig jaar nog niet in de cijfers van het eerste halfjaar zaten.

NRC Webpagina's
26 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)