U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Scotland Yard vindt bewijzen oorlogsmisdaden
CELINA, 20 JULI. Een forensisch team van Scotland Yard heeft in Zuid- Kosovo, in de regio die wordt bewaakt door de Gele Rijders uit Nederland, bewijzen gevonden van oorlogsmisdrijven. Het onderzoek is gisteren afgesloten en het bewijsmateriaal wordt nu naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gestuurd. Dat heeft de leider van het team, Bill Gent, detective van Scotland Yard, bevestigd. Gent en zijn team van achttien onderzoekers hebben de afgelopen twee weken onder moeilijke omstandigheden forensisch onderzoek verricht op dertien locaties in de directe omgeving van het dorp Celina, vlakbij Orahovac, waar de artilleriebatterij van de Gele Rijders is gelegerd. Ze vonden er de lijken van 73 personen, voornamelijk vrouwen, kinderen van jonger dan tien en ouderen. Vrijwel alle slachtoffers bleken door een of meer kogels te zijn gedood, sommige lichamen waren half verbrand. "Voor ons staat vast dat het om onschuldige burgers gaat, we hebben ze in hun gewone kleren gevonden", aldus Gent.

EU: pomphouders moeten steun van Zalm terugbetalen
DEN HAAG, 20 JULI. Het grootste deel van de 633 pomphouders aan de grens met Duitsland moet de subsidie die zij de afgelopen jaren hebben ontvangen ter compensatie van de accijnsverhoging terugbetalen. Dat heeft de Europese Commissie gisteren besloten. Vanmiddag zou de Europese Commissie de concept-beschikking goedkeuren. De afdeling Branche Behartiging Tankstations van de Bovag heeft verbijsterd gereageerd op de uitspraak. "Als pomphouders subsidie hebben gekregen op basis van de toen geldende regelgeving, dan gaat het niet aan die subsidie nu weer terug te vorderen. Daarmee dupeer je de pompstations onevenredig", aldus woordvoerder R. Boon. De subsidieregeling werd ingevoerd nadat de Nederlandse overheid op 1 juli 1997 een accijnsverhoging had doorgevoerd. Onder druk van de Tweede Kamer moest minister Zalm (Financiën) beloven pomphouders in het grensgebied te compenseren voor het weglopen van klanten naar de goedkopere Duitse concurrentie.

Handelssancties VS gaan aan Nederland voorbij
WASHINGTON, 20 JULI. De Verenigde Staten hebben gisteren de definitieve lijst gepubliceerd van producten uit de Europese Unie die getroffen worden door Amerikaanse handelssancties. De strafmaatregelen hebben nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse export.

Nicole Fontaine voorzitter EP
STRAATSBURG, 20 JULI. De 57-jarige Française Nicole Fontaine is vanmorgen gekozen als voorzitter van het Europees Parlement. Zij is lid van de christen-democratisch/ conservatieve combinatie van de Eu ropese Volkspartij.

Soeharto in ziekenhuis
JAKARTA, 20 JULI. De Indonesische oud-president Soeharto is vanochtend in een ziekenhuis opgenomen. Volgens onbevestigde berichten heeft hij een beroerte gehad.

Auschwitzmunument weer vernield
AMSTERDAM, 20 JULI. Het Auschwitzmonument van kunstenaar Jan Wolkers in het Amsterdamse Wertheimpark is opnieuw vernield. Medewerkers van de Dienst Binnenstad troffen het glazen kunstwerk gisteren voor de derde keer in vijf jaar in gruzelementen aan.

Voorzitterschap WTO
GENÈVE, 20 JULI. De wereldhandelsorganisatie WTO heeft een compromis gesloten over het voorzitterschap. Er zijn twee kandidaten aangewezen. De vroegere premier van Nieuw Zeeland Mike Moore neemt het voorzitterschap op zich op 1 september. Hij zal drie jaar later worden opgevolgd door Supachai Panitchpadki uit Thailand.

Tegen daklozen
HEERLEN, 20 JULI. Honderden inwoners van Heerlen hebben gisteren een bod van drie miljoen gulden gedaan op een politiebureau. Zij hopen zo de komst van een opvangcentrum voor daklozen en verslaafden tegen te houden.

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)