U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën

Europese Unie


EU: pomphouders moeten steun van Zalm terugbetalen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 JULI. Het grootste deel van de 633 pomphouders aan de grens met Duitsland moet de subsidie die zij de afgelopen jaren hebben ontvangen ter compensatie van de accijnsverhoging terugbetalen.

Dat heeft de Europese Commissie gisteren besloten. Vanmiddag zou de Europese Commissie de concept-beschikking goedkeuren.

De afdeling Branche Behartiging Tankstations van de Bovag heeft verbijsterd gereageerd op de uitspraak. "Als pomphouders subsidie hebben gekregen op basis van de toen geldende regelgeving, dan gaat het niet aan die subsidie nu weer terug te vorderen. Daarmee dupeer je de pompstations onevenredig", aldus woordvoerder R. Boon.

De subsidieregeling werd ingevoerd nadat de Nederlandse overheid op 1 juli 1997 een accijnsverhoging had doorgevoerd. Onder druk van de Tweede Kamer moest minister Zalm (Financiën) beloven pomphouders in het grensgebied te compenseren voor het weglopen van klanten naar de goedkopere Duitse concurrentie. In totaal reserveerde Zalm 126 miljoen gulden voor de regeling.

De Europese Commissie zou vanmiddag formeel een negatieve beschikking afgeven voor 450 van de 633 stations, omdat steun aan die pompen in strijd is met de Europese regels. Voor 250 stations is dat omdat de Nederlandse autoriteiten niet alle gevraagde informatie hebben bezorgd, vaak doordat de pomphouders zelf weigerden die te verschaffen. Wat de overige tweehonderd benzinestations betreft meent Brussel dat er sprake is van "cumulatie van steun".

Oliemaatschappijen blijken namelijk verscheidene stations in bezit te hebben en te exploiteren. De betrokken tankstations dan wel de feitelijke ontvangers van de steun, zoals Shell, BP en Texaco, moeten de steun terugbetalen omdat die boven de toelaatbare gens van 100.000 euro (ruim 220.000 gulden) in drie jaar uitkomt.

Volgens demissionair Eurocommissaris Van Miert (Mededinging) tast de subsidie de regels van de eerlijke concurrentie in de Europese Unie aan. De 183 ondernemers die zelf een pomp bezitten en exploiteren hoeven zich geen zorgen te maken. Deze pomphouders ontvingen in drie jaar tijd maximaal 100.000 euro aan compensatie. Dat bedrag valt onder de Europese 'de minimis'-regeling (een regel die kleine bedragen aan hulp toestaat) en is daarmee legaal.

Het ministerie van Financiën wil formeel nog niet reageren omdat de beslissing over de subsidie nog niet is genomen. Een woordvoerder laat wel weten dat de regeling, "die onder druk van de Tweede Kamer is aangenomen", als lastig werd gezien. "Maar de meest schrijnende gevallen, de kleine pomphouders, krijgen toch compensatie. Daar zijn we tevreden over", aldus de woordvoerder.

De oliemaatschappijen willen eerst de beschikking van de Europese Commissie bestuderen, alvorens een reactie te geven.

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)