U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K U N S T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De Meerpaal

Dronten

BNA


Protesten tegen sloop De Meerpaal


Donderdag stemt de gemeenteraad van Dronten waarschijnlijk in met de sloop van De Meerpaal, het multifunctionele centrum. Onder meer de Rijksbouwmeester heeft geprotesteerd.

Door BERNARD HULSMAN

Rijksbouwmeester Wytze Patijn heeft in een brief aan Burgemeester en Wethouders van Dronten gevraagd om de sloop van multifunctioneel centrum De Meerpaal uit te stellen. Hij vindt het gebouw uit 1967 van de vrijdag overleden architect Van Klingeren 'van belangrijke culturele betekenis' en biedt aan om, samen met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van behoud van De Meerpaal. Donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over de sloop van De Meerpaal. B&W van Dronten en de raadscommissie hebben zich eerder al uitgesproken voor sloop van Van Klingerens gebouw.

Naast rijksbouwmeester Patijn keert ook directeur Van der Veer van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zich tegen de voorgenomen sloop van De Meerpaal. "De BNA is van mening dat alles in het werk dient te worden gesteld om 'De Meerpaal' voor sloop te behoeden", schrijft Van der Veer in een brief aan B&W van Dronten. De decaan van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, H. Beunderman, heeft eveneens zijn verontrusting over sloop uitgesproken in een brief aan B&W. "Het is moeilijk voorstelbaar dat een in zijn essentie multifunctioneel gebouw niet inzetbaar zou zijn bij continu wijzigende eisen van de tijd. Dit vraagt expertise en creativiteit: de Faculteit Bouwkunde is bereid hierover met u van gedachten te wisselen", schrijft hij.

De sloop van De Meerpaal is onderdeel van het masterplan dat de projectontwikkelaar Forum Invest voor het centrum van Dronten heeft opgesteld. Dit masterplan, door de gemeente Dronten gekozen uit drie ontwerpen van even zovele projectontwikkelaars, voorziet onder meer in de bouw van een nieuw theater en muziekzaal. Het multifunctionele centrum De Meerpaal is hier om financiële redenen niet voor geschikt, aldus Forum Invest en B&W van Dronten: een redelijke exploitatie van De Meerpaal achten zij niet haalbaar.

Toen het multifunctioneel centrum De Meerpaal in 1967 werd voltooid, was het een experimenteel gebouw. Architect Van Klingeren wilde er de samenleving mee 'ontklonteren'. De verregaande scheiding van functies in de moderne steden boezemde Van Klingeren weerzin in. De Meerpaal moest een ontmoetingsplek worden, een 'agora waar iedereen iedereen ontmoet'. Daarom kreeg De Meerpaal de vorm van een grote doos, 'een stuk van 50 x 70 meter overdekt en verwarmd', zoals Van Klingeren zelf zei. Onder dit dak bevond zich een ovaal theater, een café-restaurant, kantoortjes en vooral een grote open ruimte, waar 'van alles' kon gebeuren, van weekmarkten tot kegelavonden.

Dat de verschillende gebruikers van De Meerpaal elkaar hinderden, vond Van Klingeren een voordeel. "Juist door welbewust de mensen elkaar een beetje te laten storen, geef je ze het gevoel, dat ze bij elkaar horen", zei hij in 1967 in een interview in Het Parool. De open ruimte moest het ook mogelijk maken dat het gebouw gemakkelijk aan de nog onbekende eisen van toekomstige gebruikers was aan te passen. De Meerpaal was een basisvoorziening waarop toekomstige generaties konden voortborduren, zo omschreef Piet van den Ende De Meerpaal in Het Parool.

Maar in 1988 werd de 'basisvoorziening' zo grondig aangepast aan de eisen van nieuwe gebruikers, dat Van Klingeren wegens verminking van zijn schepping een kort geding tegen de de gemeente Dronten aanspande. Na verlies van het geding begon hij een bodemprocedure tegen de beslissing tot verbouwing van De Meerpaal. Een beroerte deed hem de strijd staken en in 1991 kwamen de familie Van Klingeren en de gemeente Dronten een schikking overeen.

Sinds de verbouwing is er weinig meer over van het oorspronkelijke, revolutionaire interieur van de Meerpaal, al is de ingreep van eind jaren tachtig volgens verschillende experts gemakkelijk ongedaan te maken. Maar het ziet er niet naar uit dat de gemeenteraad dit wil: de raadscommissie ging in vergadering van 12 juli al akkoord met het voorstel tot sloop van De Meerpaal. Van alle fracties (PvdA, CDA, VVD, D66, GroenLinks, RPF, GPV en AOV/55+) maakte alleen die van D66 een voorbehoud.

"Dronten is zich sinds eind jaren tachtig zeer bewust van het cultuurhistorische belang van De Meerpaal", zegt G.H. van den Heuvel, voorlichter van de gemeente Dronten. "De huidige discussie over de sloop van De Meerpaal is eigenlijk niet meer dan een herhaling van het debat dat de verbouwing toentertijd begeleidde. De gemeente kent de argumenten voor behoud van De Meerpaal. Toch zullen we alle brieven en correspondentie over de sloop van de Meerpaal in een map doen en die de gemeenteraadsleden voor de beslissende vergadering op de 22ste juli geven."

In die map zit ongetwijfeld ook het resultaat van de elektronische handtekeningenactie voor behoud van De Meerpaal van Archined, de internetsite over Nederlandse architectuur (www.archined.nl). Verschillende Nederlandse architecten, onder wie Lars Spuybroek en Kas Oosterhuis, protesteren hierin tegen sloop. Veel bewoners van Dronten hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om in dit elektronische protestboek hun instemming te betuigen met de sloop van de 'magische doos van Dronten'.

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)