U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

New Scotland Yard


Scotland Yard vindt bewijzen oorlogsmisdaden

Door een onzer redacteuren HARM VAN DEN BERG
CELINA, 20 JULI. Een forensisch team van Scotland Yard heeft in Zuid-Kosovo, in de regio die wordt bewaakt door de Gele Rijders uit Nederland, bewijzen gevonden van oorlogsmisdrijven. Het onderzoek is gisteren afgesloten en het bewijsmateriaal wordt nu naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gestuurd. Dat heeft de leider van het team, Bill Gent, detective van Scotland Yard, bevestigd.

Gent en zijn team van achttien onderzoekers hebben de afgelopen twee weken onder moeilijke omstandigheden forensisch onderzoek verricht op dertien locaties in de directe omgeving van het dorp Celina, vlakbij Orahovac, waar de artilleriebatterij van de Gele Rijders is gelegerd.

Ze vonden er de lijken van 73 personen, voornamelijk vrouwen, kinderen van jonger dan tien en ouderen. Vrijwel alle slachtoffers bleken door een of meer kogels te zijn gedood, sommige lichamen waren half verbrand. "Voor ons staat vast dat het om onschuldige burgers gaat, we hebben ze in hun gewone kleren gevonden", aldus Gent. De doden zijn volgens de dorpelingen gevallen bij een actie van het Joegoslavische leger, de Servische politie en paramilitaire eenheden op 24 en 25 maart. Daarbij werden 3.500 personen weggevoerd, maar na afgifte van geld en sieraden weer vrijgelaten. Degenen die zich hadden verscholen in huizen, schuren of in de rivier, zijn volgens de getuigen allemaal omgebracht. De overlevenden hebben de lichamen na de actie gevonden en provisorisch begraven en vervolgens aangifte gedaan bij het Tribunaal in Den Haag. Tot het bewijsmateriaal behoren onder meer in de directe omgeving gevonden kogels en hulzen. Ook de omstandigheden op de plaats van het misdrijf en de sporen op kleding en lichamen vormen bewijsmateriaal. Gent zei dat geen van zijn medewerkers een dergelijke slachting eerder heeft meegemaakt: "We zijn allemaal beroeps, maar zulke jonge kinderen vormen toch voor niemand een bedreiging", zegt hij met verbijstering in zijn stem.

Gent wil niet meer details geven over het bewijsmateriaal: "De zaak ligt nu onder de rechter, het tribunaal moet over ons werk oordelen." Evenmin wil hij aangeven welke van de eenheden schuldig is aan de moordpartij. Hoe moeilijk het onderzoekswerk in de hitte van de afgelopen dagen is geweest - veel lichamen waren half vergaan - blijkt uit het feit dat niet alle slachtoffers volledig konden worden geïdentificeerd.

De bevolking van Celina en de omringende dorpen gaat er van uit dat meer lichamen zullen worden gevonden. Men mist nog bijna driehonderd familieleden en vrienden. Morgen zullen de 73 slachtoffers worden herbegraven.

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)