U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bod op politiebureau

Heerlenaren tegen komst van daklozen

Door een onzer redacteuren
HEERLEN, 20 JULI. Honderden inwoners van een buurt in Heerlen-Zuid hebben een bod van drie miljoen gulden gedaan op het politiebureau. Zij hopen zo de komst van een opvangcentrum voor daklozen en verslaafden tegen te houden.

Het huidige politiebureau komt binnenkort vrij en de gemeente wil er dan een opvangcentrum in vestigen voor veertig tot tachtig mensen. De opvang, die nu nog in het centrum gevestigd is, moet daar verdwijnen, omdat het onderkomen in zeer slechte staat is. De buurtbewoners zijn bang dat door de zwerversopvang in hun wijk de prijs van hun huizen zal dalen en de criminaliteit in de wijk zal stijgen. De advocaat van de bewoners P. Graus zegt dat het van oudsher een 'nette en rustige' buurt is, maar hij ontkent dat het een rijke buurt is. "Het meeste geld is afkomstig van de armere buurtbewoners die soms 25 of honderd gulden hebben gegeven."

Ook ontkent Graus, die zelf in deze buurt woont, dat de bewoners de overlast uit hun eigen spreekwoordelijke achtertuin willen weren. "Ons motto is 'not in anyone's backyard'. De gemeente moet de problemen eerst beheersbaar zien te maken voor ze deze naar de wijken verplaatst."

De Heerlense wethouder stadsontwikkeling W. Houben vindt de reactie van de bewoners 'zwaar overtrokken'. Hij acht de kans dat de daklozen en verslaafdenopvang er komt zeer groot, maar is ervan overtuigd dat de gemeente de overlast kan beperken tot een minimum. "De mensen willen dat we de dak- en thuislozen uit het straatbeeld laten verdwijnen. Als dat niet in de wijken kan, waar dan?" De bewoners zijn op het idee gebracht door de Vughtenaren die vorig jaar het voormalige blindeninstituut 'De Steffenberg' kochten om te voorkomen dat hier asielzoekers zouden komen. De Heerlenaren willen het politiepand aan de Burgemeester Gijzelslaan in Heerlen-Zuid kopen om er studenten in te huisvesten. Wethouder Houben verwacht niet dat de politie het pand aan de buurtbewoners zal verkopen. Maar J. Jaminon, coördinator huisvestiging van de politieregio Heerlen-Zuid, zegt het bod van de bewoners serieus te nemen. De gemeente heeft geen juridisch voorkeursrecht, waardoor de politie het pand, dat binnenkort leeg komt te staan, aan iedereen mag verkopen. Jaminon zegt het pand bij voorkeur aan de gemeente te willen verkopen. Wel mag het bod van de gemeente dan niet veel lager zijn dan dat van de andere bieders. Ook heeft de politie projectontwikkelaars laten onderzoeken wat het pand waard zou zijn.

Vughtenaren kopen gebouw asielzoekers

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)