U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Een hoogmoedige hartchirurg

KEES KRAAIJEVELD
Een beetje arrogantie is de meeste artsen niet vreemd. Het hoort nu eenmaal bij het archetypische beeld van de 'grote genezer', dat de patiënt zo graag ziet. Een krachtige zelfbewuste houding heeft een belangrijke functie in het altijd rituele genezingsproces. De 'geniale' hartchirurg Alex Marsden (Nigel Havers) uit de driedelige Britse dramaserie The Heart Surgeon is in zijn rol als arts wat doorgeschoten. Als een god raast hij door het ziekenhuis. Zijn fanatieke streven naar perfectie strijkt menig collega tegen de haren in. Maar hij is de beste, en ze hebben hem nodig.

Voor zichzelf heeft dokter Alex voornamelijk behoefte aan vrouwen. Als een heuse playboy knoopt hij de ene affaire aan de andere. Verpleegsters, de ziekenhuispsycholoog, iedereen gaat plat voor de hartchirurg. Tot een duurzame verhouding komt het niet, want het werk gaat voor het meisje.

Gezelligheid en rust vindt Alex bij zijn vrienden Larry (Lorcan Cranitch) en Marcella (Orla Bradley), die een rustig boerenbestaan leiden op een schapenfarm in Wales. Daar speelt Alex met Larry gitaar bij het haardvuur. "Sweet home Alabama", klinkt het op de boerderij.

De idylle wordt verstoord als Marcella bij wijze van experiment met de onweerstaanbare dokter naar bed gaat. Wat bij een enkele keer moest blijven mondt uit in een gepassioneerde affaire.

Het noodlot slaat nogmaals toe als blijkt dat Larry hartproblemen heeft. Marcella ziet het als een straf voor haar overspel. Alex vertaalt zijn schrik in daadkrachtig medisch handelen. Hij laat zijn vriend onmiddellijk naar het ziekenhuis komen voor een hartscan. Daarop blijkt dat Larry dringend een bypassoperatie nodig heeft. Maar daar voelt de nuchtere boer niets voor.

Heilig overtuigd van de almacht van 'zijn' medische wetenschap blijft Alex op de noodzaak van de operatie hameren. Larry geeft toe, op voorwaarde dat zijn vriend, die immers de beste is, de operatie uitvoert. Alex sputtert tegen, maar als Larry categorisch blijft weigeren, geeft hij toe.

De dokter weet zijn vriend al de volgende dag onder het mes te krijgen. Tijdens de operatie komt zijn hoogmoed ten val. De in het ziekenhuis opgestapelde conflicten storten over dokter Alex heen. Het kleinzielige gerommel waarmee de hartchirurg tijdens de belangrijkste operatie van zijn leven wordt lastig gevallen, maken het gelijk de spannendste. "Hoe voelt het om superman te zijn?", vraagt een assistent. "Hoe voelt het om een sukkel te zijn", snauwt de dokter al hechtend terug.

In de opeenstapeling van gebeurtenissen na de operatie, lijkt het alsof er niets meer goed kan gaan. Al zit een ongeluk in een klein hoekje, de Britse pers weet ervan. Een mislukte operatie en een uitgelekte affaire is voor de paparazzi genoeg om 'de beroemdste hartchirurg van Groot- Brittannië' aan de schandpaal te nagelen.

The Heart Surgeon, (driedelige Britse dramaserie), eerste deel dinsdag 20 juni, Ned 3, 23.45-0.35u.

NRC Webpagina's
20 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)