U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Russische journalist 'schuldig', maar toch vrij


VLADIVOSTOK, 20 JULI. Een Russische rechtbank heeft vandaag in Vladivostok de journalist Grigori Pasko wegens het onthullen van geheime informatie veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, maar direct daarop zijn vrijlating gelast. Pasko valt door de strafmaat onder een amnestieregeling van het Russische parlement.

Pasko, werkzaam bij het blad van de Russische vloot in de Grote Oceaan, was wegens spionage aangeklaagd. Hij zou geheime informatie hebben vrijgegeven in reportages voor Japanse media. Het ging daarbij om bijzonderheden over illegale lozingen van radioactief en chemisch afval door de Russische marine. De zaak-Pasko trok de aandacht van veel milieu- en mensenrechtenorganisaties. Amnesty International adopteerde hem als gewetensgevangene. Pasko heeft steeds gezegd onschuldig te zijn. Hij zou in zijn werk voor de Japanners informatie hebben gebruikt die publiekelijk toegankelijk is. Hij betoogde verder dat volgens de Russische wet milieuproblemen per definitie niet geheim kunnen zijn.

De rechtbank sprak Pasko vandaag vrij van spionage, maar vond dat hij wel geheim materiaal heeft vrijgegeven. Hij kreeg drie jaar cel. Maar omdat hij negentien maanden in voorarrest heeft gezeten, komt hij in aanmerking voor een amnestieregeling voor veroordeelden die eenderde van hun straf in voorarrest hebben uitgezeten.

In St.-Petersburg speelt een soortgelijke zaak, tegen de voormalige officier Nikitin, die ook van spionage is beschuldigd. Nikitin heeft in een rapport melding gemaakt van het weglekken van radioactief materiaal uit Russische onderzeeboten bij Moermansk. Ook hij zegt alleen openbaar materiaal te hebben gebruikt. (AFP)

NRC Webpagina's
20 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)