U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VPRO deelt zondagavond

Door een onzer redacteuren
HILVERSUM, 20 JULI. Vanaf september zal de VPRO niet meer de gehele zondagavond met televisieprogramma's vullen. De NPS gaat de programmering om half acht en rond negen uur onderbreken met respectievelijk een popprogramma en een dramaserie. Daarmee komt een einde aan 'de VPRO-zondagavond', een tijdperk dat meer dan vijftien jaar duurde.

De VPRO-zondag was sinds 1982, toen de VPRO de B-status kreeg, de avond waar de intellectuele voorhoede van Nederland voor thuisbleef. Met programma's die door die groep als kwalitatief hoogwaardig en uniek voor de Nederlandse televisie werden beschouwd.

Het was ook de avond van de thema-uitzendingen en de marathoninterviews die soms uren achtereen aan dezelfde persoon of hetzelfde onderwerp gewijd waren. Een voorbeeld daarvan waren de programma's van Wim Kayzer die vanuit een landhuis met schrijvers en filosofen over allerhande onderwerpen van gedachten wisselde.

Terwijl op de andere avonden de publieke omroepen steeds meer gezamenlijk de programmering in begonnen te vullen bleef de zondag vanaf 19.00 uur exclusief voor de VPRO. Tom Kamlag, netcoördinator van Nederland 3, vindt het niet jammer dat die tijd voorbij is. "Gevoelsmatig was de VPRO-zondag de plaats waar 'ons soort mensen' elkaar ontmoetten. Maar niet alle VPRO-programma's werkten goed in elkaars buurt.'Volgens Janny Langbroek, hoofd aankoop van de VPRO, is de avond 'zonder bloedvergieten' opgegeven. "Er was geen ruzie over", zegt zij. "Natuurlijk is het een soort instituut dat verloren gaat, maar we konden het niet echt meer tegenhouden. Sinds we A-omroep zijn maken we veel meer uren televisie. En dan wordt een hele avond VPRO wel wat zwaar. Dat bleek ook uit de kijkcijfers, vrijwel niemand bekeek alle programma's meer achter elkaar. De zondagavond kon wel wat lucht gebruiken." Gaat de NPS daarvoor zorgen? Vooralsnog niet, meent Langbroek. "De NPS-programma's die nu in het schema staan, zijn niet zo heel luchtig.' Maar wat is de VPRO er dan mee opgeschoten? Langbroek: "We hopen dat dit het begin is van een fantastisch derde net."

NRC Webpagina's
20 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)