U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Verzekeringskamer

Kamer van Koophandel


Bijna helft van pensioensector is in gebreke

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
ROTTERDAM, 20 JULI. Bijna de helft van de 1.039 pensioenfondsen is er niet in geslaagd om tijdig zijn cijfers over 1998 te rapporteren aan de Verzekeringskamer. Dat heeft een woordvoerder van de toezichthouder op de pensioenbranche desgevraagd meegedeeld. Een deel van deze pensioenfondsen is ook in gebreke gebleven bij de deponering van een jaarverslag bij het stichtingenregister van de Kamer van Koophandel, zo blijkt bij navraag. Niet tijdig deponeren van jaarstukken door bedrijven is een economisch delict, dat met een geldboete bestraft kan worden.

De Verzekeringskamer heeft dit jaar de datum waarop pensioenfondsen hun cijfers moeten indienen met drie maanden vervroegd naar 1 juli, de datum waarop grote pensioenfondsen ook een jaarrekening bij het stichtingenregister moeten deponeren. Deze openbaarmaking is nieuw voor de pensioenfondsen. Naar schatting 300 grote(re) pensioenfondsen moeten een jaarverslag deponeren. De meeste fondsen zijn stichtingen en waren tot nu toe uitgezonderd van een verplichting tot openbaarmaking van hun financiële positie. De ruim duizend pensioenfondsen beheren meer dan 800 miljard gulden aan beleggingen. De fondsen worden bestuurd door werkgevers en werknemers gezamenlijk.

"Ruim de helft van de pensioenfondsen had per medio juli hun cijfers ingediend", aldus de woordvoerder van de Verzekeringskamer. Dat percentage is vergelijkbaar met wat de toezichthouder vorig jaar medio oktober binnen had, toen de pensioenfondsen nog negen maanden de tijd hadden om verslag te doen.

De Verzekeringskamer wil eerder informatie hebben om sneller te kunnen bijsturen als zich problemen voordoen bij een pensioenfonds. Met ingang van dit jaar moeten pensioenfondsen om dezelfde reden nu elk kwartaal de omvang en de veranderingen in hun beleggingsportefeuille aan de Verzekeringskamer melden.

Een aantal pensioenfondsen heeft uitstel van de rapportage van jaarcijfers aangevraagd bij de Verzekeringskamer, maar anderen hebben niets van zich laten horen. Zij krijgen schriftelijke en telefonische rappels, aldus de woordvoerder. Sancties, zoals geldboetes, heeft de Verzekeringskamer niet. De wetgeving die dat mogelijk maakt is nog niet door het parlement.

Pensioenfondsen van verschillende grote beursgenoteerde bedrijven blijken overigens niet op de hoogte te zijn van de nieuwe wettelijke eis tot financiële openbaarheid. "De overheid kan zoveel willen", zegt een medewerker van een ondernemingspensioenfonds. Een ander:"Deponeringsplicht? Waar heeft u het over".

De Economische Controledienst onderzoekt te late deponering van jaarverslagen door bedrijven en coöperatieve verenigingen, maar blijkt evenmin op de hoogte van het nieuwe werkterrein.

NRC Webpagina's
20 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)