U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
SunSystems
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING

Nationale-Nederlanden


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Meevaller voor ING bij pensioengeld

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 16 JULI. Bank en verzekeraar ING heeft de premiebetaling aan zijn twee pensioenfondsen voor de Nederlandse werknemers vorig jaar gehalveerd dankzij een terugstorting door de twee fondsen aan ING ter waarde van 392 miljoen gulden. ING kreeg het geld terug in verband met de meevallende beleggingsresultaten van de fondsen, die de pensioenreserves boven afgesproken niveaus zagen stijgen. Dit blijkt uit de jaarverslagen van de twee ING-pensioenfondsen die de pensioenregeling van 35.000 Nederlandse werknemers uitvoeren. In het jaarverslag van ING is over de meevallers niets terug te vinden. Volgens een woordvoerder is de teruggave geen meevaller die dit jaar ten gunste komt van de winst, maar was daar bij de opstelling van de jaarrekening over 1998 al rekening meegehouden.

ING vermeldt in zijn jaarverslag een bedrag van 397 miljoen gulden aan pensioen- en vut-premies. Volgens de ING-woordvoerder is deze kostenpost een saldering van de pensioenpremies die de werkgever bijdraagt aan het pensioenfonds en een schatting van de verwachte terugave van vermogen door het fonds die mogelijk werd door de gunstige beleggingsopbrengsten.

ING heeft twee aparte pensioenfondsen: een voor Nationale-Nederlanden (4,5 miljard gulden belegd vermogen) en een voor de overige medewerkers van ING Groep (6 miljard belegd vermogen). Het rendement van de twee fondsen was respectievelijk 13,2 procent en 14,2 procent en daarmee hoger dan dat van het gemiddelde pensioenfonds vorig jaar van 12,4 procent.

De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven overtollig vermogen terug gekregen van hun pensioenfonds, doordat de reserves beduidend hoger waren dan nodig is voor de pensioenverplichtingen. Pensioenfondsen staan los van bedrijven en zijn doorgaans ondergebracht in een stichting, die gezamenlijk wordt bestuurd door vertegenwoordigers van werkgever en werknemers. De grootste teruggave vindt plaats door het pensioenfonds van Unilever dat 2 miljard gulden zal uitkeren in jaarlijkse termijnen van 350 miljoen gulden. Het pensioenfonds van Ahold, dat vorig jaar nog 76 miljoen gulden beleggingswinst uitkeerde aan de werkgever, heeft daar over 1998 vanaf gezien, zo blijkt uit het jaarverslag van het fonds, dat afgelopen week is verschenen.

NRC Webpagina's
16 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)