U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Vriendschap en verraad

KESTER FRERIKS
De muur van de gevangenis is vervuild, wasknijpers aan een kale lijn. Buiten beeld klinkt de stem van een man, sonoor, traag. Hij vertelt over Leni, de mooiste vrouw van de wereld. Zij slaapt in een bed met satijnen lakens en de zachtste kussens denkbaar. Ze omringt zich met luxe en weelde, als het schuim van het bad haar lichaam koestert.

De man die deze woorden van verlangen spreekt heet Luis Molina. Hij bevindt zich in een Zuid-Amerikaanse gevangenis wegens ontucht met jongens. De beeldtaal van de prachtige film Kiss of the Spider Woman (1985) is er een van vervuiling tegenover schoonheid. Hector Babenco regisseerde de film, gebaseerd op de roman van Manuel Puig. Tegenover Molina staat de anti-fascistische strijder Valentin Arregui. De twee mannen komen geleidelijk in elkaars bekoring. De ontberingen in de cel, de gruwelijke folteringen die uitsluitend Arregui moet ondergaan scheppen een band. Dat de kus die Molina uiteindelijk aan zijn lotgenoot geeft een judaskus blijkt te zijn, is een van de onthutsende verrassingen van de film.

William Hurt speelt Molina met androgyne verfijning; ongrijpbaar is hij met zijn lange haren en sensuele mond. Raul Julia in de rol van Arregui is de mannelijke krachtbron in de film, de strijder die vecht tegen onrecht. Molina raakt heftig opgewonden van Hollywood-films met nazi- jongens erin. Dit weer tot woede van Arregui. Toch geldt Molina's fascinatie de actrice Leni. De vrouw met groene ogen, klassiek gezicht. Sonia Braga speelt haar in de Hollywood-beelden die we tijdens de film zien; het effect van het Droste-cacaobusje. Maar zij is ook de gedroomde vrouw van Arregui. Terwijl hij, na heftige martelingen, een injectie met morfine krijgt toegediend droomt hij weg (een mooie metafoor voor sterven) en komt terecht op het eiland waar een wondermooie vrouw leeft. Ze is gevangen in haar eigen web, ze heet de Spinnevrouw.

Het aangrijpendst van de film is het plotse verraad dat Molina pleegt. Het lijkt vriendschap tussen de celgenoten, totdat blijkt dat Molina aan Arregui bekentenissen probeert te ontlokken. Dat mislukt. Aan het slot kiest Molina toch voor Arregui, totdat hij door Arregui's bende wordt geliquideerd. Die zien in hem de verrader. Vriendschap en verraad: zeldzaam dicht bij elkaar liggen die twee.

Kiss of the Spider Woman, (Hector Babenco, VS, 1985), Ned.1 23.01- 0.56u.

NRC Webpagina's
15 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)