U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Opta eist openstelling datanetwerk
KPN moet zijn nieuwe netwerk voor Internetverkeer tegen redelijke en uniforme tarieven openstellen voor concurrenten. Deze verplichting, die toezichthouder Opta zal opleggen, is een tegenslag voor KPN dat meer vrijheid wil in het vaststellen van tarieven voor Internet.

IT is er niet alleen voor de boekhouding
Computer Associates (CA) is een groot softwarebedrijf dat de laatste jaren door overnames alsmaar groter is geworden. Sinds de laatste aankoop kan het bedrijf zich meten met IBM. Charles Wang, oprichter en nog steeds de baas van CA, licht zijn successen toe.

Stijgers en dalers
Wegens ongekend succes geprolongeerd: de informele brainstormsessies op het Catshuis. Ministers en staatssecretarissen in vrijetijdskleding, benen op tafel, vol gemeende interesse luisterend naar elkaars plannen. En achteraf een glaasje witte wijn en een toostje zalm. Kortom, Paars II heeft ontdekt dat het ook anders kan. Minister van Grote Stedenbeleid Roger van Boxtel genoot er zelfs zo van dat hij op zijn hoofd ging staan om zijn natafelende collega's eens vanuit een andere optiek te aanschouwen.

SITE MET GEZAG
"Let op wat je bestelt in een Chinees restaurant," schrijft een reiziger over Thailand, "hondenvlees staat op de kaart als hert uit de stad en kwallen worden aangeprezen als smaakvolle noedels." Andere reizigers waarschuwen voor consulaten die zijn verhuisd en melden dat de brommers die worden verhuurd niet altijd werkende remmen hebben. Op de website van de meest bekende reisgids Lonely Planet is over nagenoeg elk land ter wereld een beschrijving te vinden van wat er te zien en te doen is, ondersteund met foto's en kaartjes.

Oplichting per tekstbericht mobiele telefoon
Het in Duiven geregistreerde bedrijf 'Wetters' licht mobiele bellers op met 0900-nummers. Dit stelt de Consumentenbond. Via tekstberichten krijgen bezitters van gsm's het bericht dat ze een 0900-nummer moeten bellen. Wie dat nummer draait, hoort voor twee gulden vijftig zeggen: "Welkom, een op de tien bellers maakt kans op een gigántische prijs!". Waarna men terug moet bellen. De prijs komt nooit. Bij de telecommunicatie-toezichthouder OPTA heeft Wetters 10 telefoonnummers geregistreerd. Overal draait hetzelfde bandje, of is de lijn onbereikbaar ( twee gulden vijftig). Volgens een woordvoerder kan OPTA niets ondernemen totdat gebruikers klagen bij de Reclame Code Commissie. Daarna zijn de lijnen af te sluiten, omdat 0900-nummers niet voor spelletjes zijn bedoeld.

Exact doet overneming
Het beursgenoteerde softwarehuis Exact neemt de Duitse branchegenoot Soft Research over. Het kleine Duitse bedrijf, dat salarissoftware ontwikkelt en verkoopt, zet jaarlijks ruim 18 miljoen gulden om.

Philips met Olivetti in printers en faxen
Philips en het Italiaanse concern Olivetti gaan samenwerken bij de productie van faxen en printers. De twee onderdelen Olivetti Lexikon en Philips Fax hebben gisteren de oprichting van een gezamenlijk bedrijf, Jetech, aangekondigd. Jetech richt zich vooral op printapparatuur rond internet. Dat kan bijvoorbeeld zijn het afdrukken van internetplaatjes via de televisie zonder tussenkomst van een pc. De producten komen onder de merknamen van beide moederconcerns op de markt. Olivetti werkt op dit gebied al samen met Canon en Xerox. Olivetti krijgt 51 procent van de aandelen, Philips 49 procent.

Fins Sonera neemt Multiweb over
Het Finse telecombedrijf Sonera neemt de Noord-Hollandse internet- provider MultiWeb over. MultiWeb is provider voor vier kabelmaatschappijen: Multikabel, Kabel Haarlem, CAI Alkmaar en Kabeltex. De vier bedienen gezamenlijk zo'n 320. 000 huishoudens. Sonera, de tweede onderneming in Finland na Nokia, biedt op dit moment al breedband-internetdiensten aan in Rotterdam en Dordrecht. Voor het einde van het jaar wordt Noord-Holland daar aan toegevoegd.

Mannesmann ziet af van One2One
Mannesmann ziet af van een bod op de Britse aanbieder van mobiele telefonie One2One. Het Duitse concern vindt de vraagprijs (37 miljard gulden) te hoog. Daarmee verdwijnt de laatste grote kandidaat-koper voor One2-One, dat te koop is aangeboden door de twee huidige eigenaren, het Britse Cable & Wireless en het Amerikaanse MediaOne. Volgens analisten is het waarschijnlijk dat One2One nu naar de beurs gaat.

AMD-topman stapt op
Topman Atiq Raza van de Amerikaanse chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) treedt af. Dat zei hij gisteren na de presentatie van een verlies in het tweede kwartaal. Een prijzenoorlog met concurrent Intel heeft de resultaten van het bedrijf ernstig gedrukt. Het verlies uit gewone bedrijfsuitoefening kwam uit op 162 miljoen dollar (350 miljoen gulden) bij een omzet van 595 miljoen. De nettowinst bedroeg 79,9 miljoen dollar door eenmalige baten en lasten

iMac stuwt winst Apple
De nettowinst van de Amerikaanse computerfabrikant Apple steeg in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar meer dan was verwacht. Het resultaat verdubbelde van 101 naar 203 miljoen dollar (438 miljoen gulden). Dit was vooral te danken aan het succes van de pc IMac. De omzet nam met 11 procent toe tot 1,56 miljard dollar.

Winst Time Warner hoger
De nettowinst van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner is in het tweede kwartaal gestegen tot 593 miljoen dollar (1,28 miljard gulden), tegen 101 miljoen dollar een jaar eerder. De forse stijging was vooral toe te schrijven aan incidentele posten. De omzet daalde licht van 3,67 naar 3,57 miljard dollar.


Word je na één fles Lambrusco al dronken? Gaan alcohol en Prozac samen? Op de website van Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektpreventie kunnen jongeren vragen stellen over alcohol. Ook kunnen ze via een 'kennistest' uitzoeken of ze 'sterker zijn dan drank'. De website is gekoppeld aan een nieuwe campagne, gisteren van start gegaan, die wil inspelen op schaamtegevoelens bij jongeren.
(www.benjijsterkerdandrank.nl)

NRC Webpagina's
15 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)