U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gemeente Tilburg

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Tilburgse wethouder over vrijstelling sollicitatieplicht

'Er is een grens aan onze inspanningen'


Tilburg wil zeshonderd langdurig werklozen die geen uitzicht hebben op een baan vrijstellen van de sollicitatieplicht. Ze mogen op kosten van de gemeente lid worden van een sportclub.

Door onze redacteur GUIDO DE VRIES

TILBURG, 8 JULI. De Tilburgse wethouder W. Luijendijk (sociale zaken, arbeidsmarkt, minderheden) zegt dat zijn gemeente, samen met het rijk, al jaren "vol overgave" bezig is haar bijstandtrekkers aan het werk te krijgen. Ze heeft zestig miljoen gulden beschikbaar voor het zogenoemde arbeidsmarktbeleid: scholing, sollicitatietrainingen en banenplannen moeten ervoor zorgen dat de werklozen "weer op eigen benen kunnen staan". Op verzoek van de gemeenteraad heeft de zogenoemde 'rekeningcommissie' van Tilburg gekeken naar het effect van die maatregelen. "De conclusie was dat ons beleid goed was", legt PvdA'er Luijendijk uit, "want deelnemers aan de projecten raken eerder uit de bijstand dan personen die niet meedoen. In 1996 had Tilburg 9.500 bijstandtrekkers, nu nog maar 6.500. Helaas blijven de langdurig werklozen alsmaar in die uitkering zitten. Voor hen blijken onze projecten niet te werken. Moeten we dan doorgaan met die mensen? Wij vinden van niet."

Gooit Tilburg de handdoek in de ring?

Luijendijk: "Nee, wij hebben vastgesteld dat er een grens is aan onze inspanningen. We willen niet oneindig doorgaan: onze pakweg vierduizend langdurig werklozen zijn blijkbaar moeilijk bemiddelbaar, zeshonderd van hen hebben zelfs absoluut geen perspectief op een baan. Die hoeven van ons niet meer te solliciteren. Maar het gemeentebestuur wil die zeshonderd niet afschrijven, ze moeten mee blijven tellen in de maatschappij. We willen ze uit hun isolement halen. Vandaar dat ze op onze kosten - een alleenstaande bijstandtrekker krijgt veertienhonderd gulden per maand, een samenwonend paar tweeduizend - lid kunnen worden van bijvoorbeeld een sportclub. Ja, dat kan ook een visclub of een kaartclub zijn, we willen op geen enkele manier aan bevoogding doen. Het lidmaatschap is onderdeel van een pakket. Liever zien we dat ze bejaarden gaan helpen of ander maatschappelijk werk verrichten. Wie weet zou dat kunnen bijdragen aan het alsnog vinden van een baan." Hoe is het mogelijk dat er vierduizend mensen langdurig werkloos zijn in een stad die schreeuwt om arbeidskrachten?

"De arbeidsmarkt is buitengewoon gunstig, zeker in Tilburg. Toch komen die mensen niet aan de bak. Sommigen missen het arbeidsritme, anderen hebben persoonlijke problemen. Dan doel ik op echtscheidingen, gebroken gezinnen, schulden, verslaafden, psychische moeilijkheden. Zeker, er zijn ook mensen bij die slecht gemotiveerd zijn, die niet wíllen werken. Als we daar achter komen krijgen ze een korting op hun uitkering. Dat is wettelijk voorgeschreven." Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat met een ontheffing van de sollicitatieplicht in tal van gemeenten wordt geëxperimenteerd. Maar dan gaat het om individuele gevallen. Bovendien geldt de ontheffing alleen als de betrokkene sociaal wordt geactiveerd. Voldoet Tilburg wel aan die eis? "We bereiken met onze aanpak een grote groep, maar de toets voor ontheffing geldt altijd voor een individu. Daar hebben we ook al met het ministerie over gesproken."

Vorige maand kwam Tilburg met het plan erkende plaatselijke wiettelers op proef toe te staan hun product aan coffeeshops te leveren. Nu heeft de gemeente weer een opmerkelijk idee. Is dat toeval?

"Nee, helemaal niet. Het gemeentebestuur van Tilburg heeft zijn ogen open voor de reële problemen die in zijn stad leven."

NRC Webpagina's
8 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)