U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Europese Verkiezingen

Europees Parlement

Europese Unie

Tegenspraak: Bolkestein naar Europa? Lees reacties


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Hoge post bij EU voor Bolkestein

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 8 JULI. Frits Bolkestein gooit als toekomstig Europees commissaris hoge ogen om de zware portefeuille Mededinging te krijgen. Maar Romano Prodi, de beoogd voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, wacht tot het laatste ogenblik met de definitieve toewijzing van portefeuilles.

Hij hoopt morgen of uiterlijk het komende weekeinde de lijst namen van zijn ploeg compleet te hebben. Frankrijk heeft vanmorgen Michel Barnier en Pascal Lamy voorgedragen. Barnier was eerder staatssecretaris voor Europese Zaken, Lamy was assistent van oud-Commissievoorzitter Jacques Delors.

Frankrijk heeft de beslissing tot het laatste moment uitgesteld, omdat Parijs niet met lichte portefeuilles genoegen wilde nemen. Daardoor kon Prodi lange tijd geen definitieve besluiten over de bezetting van de posten nemen. De mogelijkheid bestaat daarom dat de beoogd voorzitter van de Europese Commissie eerst de complete namenlijst van Eurocommissarissen en pas op een later tijdstip de portefeuilleverdeling bekend zal maken.

Prodi heeft verder gezegd geen 'nacht van de lange messen' te willen, waarbij de nieuwe Eurocommissarissen met elkaar in de slag gaan over de portefeuilles, zoals bij de start van de nu aftredende Commissie- Santer gebeurde. De beoogde Europese Commissie komt op 16 juli voor het eerst bijeen. Op 21 juli presenteert Prodi zijn ploeg in het Europees Parlement. Dat heeft half september na hoorzittingen met alle individuele Eurocommissarissen de keus om de nieuwe Commissie al dan niet te aanvaarden.

De Italiaanse Commissievoorzitter heeft gezegd een ploeg te willen die op zo breed mogelijke steun van het parlement kan rekenen. Dat lijkt moeilijk te worden, omdat in de nieuwe Commissie een meerderheid van socialistische Eurocommissarissen komt terwijl in het Europees Parlement de christen-democratisch/conservatieve combinatie van de Europese Volkspartij (EVP) de grootste fractie vormt. De socialisten domineren in de regeringen van de EU-lidstaten. Duitse christen- democratische Europarlementariërs hebben verzet van de EVP tegen de nieuwe Europese Commissie aangekondigd als daarin geen Eurocommissaris van hun partij is opgenomen. Prodi heeft de Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, niet weten te bewegen om een van de twee Duitse kandidaat-Eurocommissarissen, de SPD'er Günter Verheugen en de groene Michaele Schreyer, door een christen-democraat te vervangen.

Prodi heeft korte tijd de hoop gehad dat hij het EVP-aandeel in de nieuwe Commissie kon versterken met de aftredende Belgische premier Jean-Luc Dehaene. Deze was hem informeel als kandidaat gepresenteerd door onderhandelaars voor een nieuwe paars-groene Belgische regering. Maar later heeft de Waalse socialist Philippe Busquin met succes de Belgische zetel in de nieuwe Europese Commissie opgeëist.

Over de portefeuilleverdeling in de nieuwe Commissie wordt in Brussel druk gespeculeerd. Diplomaten van kleinere landen mopperen ook over de manier waarop grotere lidstaten Prodi onder druk zetten om hen de zwaarste portefeuilles te geven. Nederland, dat wat bevolkingsaantal betreft tot de middenklasse behoort, gedroeg zich volgens een Finse diplomaat als een voordringende grote.

Behalve de namen van Prodi, Bolkestein, Lamy en Barnier zijn de namen bekend van de kandidaat-eurocommissarissen van Groot-Brittannië (Neil Kinnock, lid van de opstappende Commissie en Chris Patten, voormalig gourverneur van Hong Kong), Italië (Mario Monti, lid van de opstappende Commissie), Spanje (Pedro Solbes, ex-minister van Financiën en Loyola de Palacio, ex-minister van Landbouw), Oostenrijk (Franz Fischler, lid van de opstappende Commissie), Finland (Erkki Liikanen, lid van de opstappende Commissie), Griekenland (Ana Diamontopoulou, ex-staatssecretaris voor Ontwikkelingshulp ), Portugal (Antonio Vitorino, ex-Europarlementariër), Ierland (David Byrne, ex-procureur generaal), Duitsland (Michaele Schreyer, ex-lid van de senaat van Berlijn, Günter Verheugen, onderminister van Buitenlandse Zaken), Zweden (Margot Wallström, ex-minister van Sociale Zaken) en België (Philippe Busquin, aftredend partijleider van de Franstalige socialisten).

Over de Deense en Luxemburgse kandidaten bestond vanmorgen nog geen zekerheid.

NRC Webpagina's
8 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)