U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijke Nederlandse Cricket Bond

NatWest Trophy '99

Cricket.org


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Cricketers lijden eervolle nederlaag tegen Engelse profs

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
AMSTELVEEN, 8 JULI. Cricket- international Luuk van Troost had gisteren in de bekerwedstrijd tegen het Engelse Kent de schrik van zijn leven. De Schiedammer sloeg in Amstelveen met een van zijn befaamde klappen de bal het veld uit, maar raakte ook bijna het zoontje van zijn aanvoerder Roland Lefebvre langs de kant. Als een granaat knalde de bal tegen de hoge boarding. "Hij was echt kei- en keihard. Ik zag die bal zo recht op zijn hoofd afgaan", pufte Van Troost na afloop opgelucht.

Geschrokken hurkte hij na het voorval op het veld en hij nam even tijd voor zichzelf. "Ik heb net zelf een kind. Je moet er toch niet aan denken wat er was gebeurd als ik hem had geraakt." De suppoosten kregen het verwijt dat ze het kind niet van die gevaarlijke plek hadden weggehouden. Een paar ballen later werd Van Troost uitgebowld. "Nee, dat had daar niets mee te maken." Van Troost en zijn ploeggenoten waren in de vierde ronde van het bekertoernooi om de Natwest-trofee zoals verwacht niet opgewassen tegen Kent. Deze tegenstander was weer een paar klassen sterker dan Durham, dat in de vorige ronde een afgang beleefde door van de Nederlandse amateurs te verliezen. Kent, vierde in de profcompetitie van eendaagse wedstrijden, was gewaarschuwd voor de kracht van de tegenstander. De Engelsen staken in de sterkste opstelling de Noordzee over. Dus met de Australiër Symonds en vijf spelers die ooit voor de Engelse nationale ploeg uitkwamen.

De thuisploeg leverde een goede prestatie door Kent in de voorlaatste over voor 229 all out te krijgen. Lang werd gevreesd dat de Engelse profs 260 270 runs zouden maken. Bij 211 voor 5 zag het er helemaal niet rooskleurig uit. Daarna werden pijlsnel de laatste vijf wickets genomen, twee door Van Troost en drie door Lefebvre. De geroutineerde aanvoerder, die zelf jarenlang in Engeland en Zuid-Afrika speelde, kwam uit op de fraaie bowlingcijfers van 5 voor 26. Hij zorgde ook nog voor een prachtige vangbal. Lefebvre werd na afloop tot man van de wedstrijd uitgeroepen.

Met het totaal van Kent waren de Nederlanders niet bij voorbaat kansloos in hun innings. Om te winnen moesten een paar spelers een topscore halen. Dat lukte niet. De Engelse aanval bleek ijzersterk en geen Nederlandse batsman lukte het boven zichzelf uit te stijgen. Van Noortwijk had de hoogste score met 29, gevolgd door De Leede met 24 en Van Troost met 22.

Na een langdradige slotfase stond de hele Nederlandse ploeg voor 167 aan de kant. De nederlaag van 62 runs was alleszins acceptabel. "We hebben ons gezicht niet verloren", wist Lefebvre. En de deftige voorzitter van Kent feliciteerde na afloop vanaf het balkon van het clubgebouw de Nederlandse ploeg met het behaalde succes in het Engelse bekertoernooi.

Als beloning voor de bewezen diensten kregen de Nederlandse spelers een premie van 500 gulden, officieel te besteden aan cricketartikelen. De premies was mogelijk doordat het laatste duel tegen Kent een kleine winst opleverde voor de cricketbond KNCB. De ploegen in de vierde bekerronde ontvingen van de organisatie elk 11.000 pond. Bovendien mocht de cricketbond een kwart van de recette van gisteren houden. De Nederlanders moesten van de Engelse organisatie een toegangsprijs van 35 gulden vragen. Desondanks kwamen er in Amstelveen meer dan duizend toeschouwers kijken. Een enkeling was enthousiast uitgedost in het oranje. "Je weet dat het volgend jaar weer anders kan zijn", zei Lefebvre aan het einde van het bekerseizoen. "Als we meteen in de eerste ronde een sterke ploeg loten en we verliezen, dan zijn we weer terug bij af."

Lefebvre is blij met de progressie die de Nederlandse ploeg dit jaar heeft gemaakt. Vooral de jonge Feiko Kloppenburg, een van de talenten die de hele winter met bondscoach Emerson Trotman in Zuid-Afrika verbleven, verraste met zijn prestaties. Toch is de achterstand op de sterke Engelse countyploegen volgens Lefebvre nog steeds "heel groot". "We kunnen aardig meedraaien in ééndaagse wedstrijden en soms voor een verrassing zorgen. Maar we zijn niet constant. Zo gaat dat met amateurs. We hebben ook een hele kleine basis. Als er jongens zouden wegvallen, weet ik niet waar we de vervangers vandaan moeten halen."

De beste Nederlandse cricketers kunnen niet genoeg wedstrijden op niveau spelen. Daarom is het van groot belang dat Nederland zich voor het volgende wereldkampioenschap, in 2003 in Zuid-Afrika, weet te plaatsen. Het kwalificatietoernooi begint over twee jaar. De 36-jarige Lefebvre, die kampt met een chronische liesblessure, wil dit evenement nog wel meemaken. "En dat deed ik niet als ik geen vertrouwen in deze ploeg had", zei de aanvoerder.

NRC Webpagina's
8 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)