U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie Volksgezondheid

Vereniging van Abortusartsen


Medisch gebruik foetus toegestaan

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 6 JULI. Foetussen die overblijven na een abortus of miskraam mogen worden gebruikt voor transplantatie van bestanddelen, het aanmaken van vaccins en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Wel moet de vrouw daar toestemming voor geven. Die mag pas worden gevraagd als de vrouw al besloten heeft tot abortus.

Dit blijkt uit het wetsvoorstel dat het gebruik van foetaal weefsel regelt dat minister Borst (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Op dit moment is het onder meer verboden om dit materiaal voor transplantatie en voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken. Dit verbod is opgenomen in de wet op orgaandonatie. Het nu ingediende wetsvoorstel heeft betrekking op foetussen die maximaal 24 weken zijn en dood zijn. Het blijft verboden om nog levend foetaal materiaal te gebruiken.

Volgens Borst staat het huidige, algehele verbod door de ontwikkeling in de medische wetenschap onder druk. Zo zijn er aanwijzingen dat een aantal aangeboren afwijkingen met behulp van cellen of weefsel uit 'gezonde' foetussen kan worden bestreden. Ook zou foetaal hersenweefsel mogelijk kunnen dienen tegen aandoeningen als de ziektes van Parkinson, Huntington en Alzheimer. In de jaren vijftig werd in het buitenland al gebruik gemaakt van celkweken van foetaal nierweefsel voor de productie van het vaccin tegen polio. Bovendien hebben ontwikkelingsbiologen behoefte aan foetaal materiaal om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van aandoeningen.

De minister wil het gebruik van foetussen wel aan strikte regels binden. De behandelende artsen moeten voor het vragen van toestemming een vaste procedure volgen. Zo moeten ze vrouwen vertellen waarvoor de foetus wordt gebruikt en moeten de vrouwen hun instemming schriftelijk vastleggen. Ook mag bij een abortus pas over het gebruik van de foetus worden gesproken als de vrouw over de ingreep zelf heeft beslist. Borst wil voorkomen dat een vrouw ter wille van transplantatie of onderzoek besluit zwanger te worden om zo daartoe een foetus te 'produceren'. Volgens de minister is dat 'ethisch verwerpelijk' en wordt de foetus tot 'medisch hulpmiddel' gedegradeerd. Daarom is het ook niet toegestaan materiaal van de foetus te gebruiken voor behandeling van een door de vrouw aangewezen persoon. Er mag ook geen vergoeding voor worden gegeven of aangenomen.

NRC Webpagina's
6 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)