U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Euro.nl

AEX

ECB


Euro duikt onder koers van 1,02 dollar

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 6 JULI. De koers van de Europese munt, de euro, is vanmorgen kortstondig onder de grens van 1,02 dollar gedaald. Tegenover de gulden noteerde de dollar boven de 2,16 gulden. Dat is de sterkste dollarkoers sinds eind 1989.

De verzwakking van de euro tot onder de 1,02 dollar vond eerst plaats in Tokio vanmorgen vroeg, en herhaalde zich op de Europese valutamarkt vanmorgen. De koersval in Tokio vond plaats nadat vice-president Noyer van de Europese Centrale Bank naliet te waarschuwen voor een te grote verzwakking van de euro. "We hebben gezegd dat we geen belang hebben bij een zwakke euro," aldus Noyer. "Ik heb er absoluut vertrouwen in dat de euro een sterke munt zal zijn in de internationale markten." Dat was de valutahandel niet sterk genoeg. De verwachting van herhaalde interventies van de Bank van Japan om de yen laag te houden tegenover de dollar, zorgden bovendien voor een bodem onder de Amerikaanse munt. De euro zakte als gevolg daarvan naar 1,0191 dollar per euro. In Europa werd vervolgens een nog lagere koers gesignaleerd van 1,0184, voordat de euro weer wat aantrok naar vlak boven 1,02 dollar.

De prijs van ruwe olie zette vanmorgen zijn opmars voort. Brent-olie noteerde vanmorgen 18,60 dollar per vat voor directe levering. De zwakke euro en de oplopende prijs van ruwe olie trokken vanmorgen de obligatiemarkt mee naar beneden.

De koersdalingen daar werden aangevoerd door een prijsval van het toonaangevende termijncontract op Duitse obligaties, de zogenoemde bund future. Door de koersval van obligaties ging de effectieve rente omhoog. In Duitsland steeg de rente op tienjaars-staatsobligaties voor het eerst sinds een jaar tot boven de 4,70 procent. In Nederland ging de tienjaars-rente naar 4,86 procent. Deze rente is leidend voor de rente op hypotheken met een lange rentevaste periode.

Een andere reden dat zowel de euro als de Europese obligaties verzwakten was het gerucht dat de regeringen van de elf deelnemende landen aan de euro zouden overwegen om de begrotingsnormen dit jaar te versoepelen. Eerder kreeg Italië al van de ministers van Financiën van de euro-11 toestemming om dit jaar een tekort te voeren van 2,4 procent van het bruto binnenlands produkt, in plaats van de beloofde 2 procent.

Op de Europese beurzen reageerden de aandelenkoersen per saldo negatief op de gezamenlijke verzwakking van de euro en van de obligatiemarkt. Gemiddeld bedroeg de koersdaling rond de half procent.

NRC Webpagina's
6 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)