U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING Barings

CNN's Nick Leeson story


Publieke opinie beschouwt ex-handelaar niet als grootste zondebok

Britse pers ontvangt Leeson als een popster

Door onze redacteur MARC SERNÉ
LONDEN, 5 JULI. Optiehandelaar Nick Leeson kreeg na zijn vrijlating in Singapore bij terugkeer in Engeland de behandeling van een gevier- de popster. Maar vrijheid is in zijn geval een relatief begrip. De curatoren van zijn vroegere werkgever Barings achtervolgen hem.

Het is dat British Airways de film Rogue Trader alleen op vluchten vertoont vanuit Londen naar Singapore. Anders had Nick Leeson, de gewezen optiehandelaar die in 1995 de Barings Bank opblies met zijn gewaagde speculaties op de Nikkei-index op de beurs van Osaka, zijn verfilmde levensverhaal zaterdagavond tijdens de vlucht van Singapore naar Londen nog eens rustig kunnen bekijken. Onder het genot van gerookte zalm en een glaasje Sauvignon, de verworvenheden van het businessclass-ticket van 1.700 pond (bijna 6.000 gulden), hem ter beschikking gesteld door het kantoor van zijn advocaat Stephen Pollard.

Bij de massaal meegereisde Britse pers vechten gemengde gevoelens om de overhand. Enerzijds worden door sommige journalisten schampere opmerkingen gemaakt over de 'koninklijke behandeling' die Leeson bij zijn terugkeer naar Engeland te beurt valt, anderzijds is er het 'gevecht' van de Britse pers met British Airways, dat alle journalisten van het upper-deck van de Boeing 747 waar Leeson zit heeft verwijderd en andere passagiers via een bulletin op het hart drukt onder geen beding van plaats te ruilen. David Willis van de BBC-televisie loopt daardoor een exclusief interview mis, zijn cameraploeg mag niet eens filmen.

Bij aankomst op het vliegveld van Londen Heathrow voltrekken zich zondagochtend dezelfde hectische taferelen.

Leeson heeft op de persconferentie niets te melden. Hij poseert zichtbaar vermoeid en aangeslagen voordat hij een verklaring voorleest waarin hij onder meer spijt betuigt over zijn activiteiten als optiehandelaar bij Barings. Leeson lijkt in niets meer op de zelfverzekerde optiehandelaar die in 1995 Engelands oudste bank Barings, opgericht in 1763, in een faillissement stortte met een schuld van 850 miljoen pond. Dat stelde de ING Groep in staat de bank voor het symbolische bedrag van 1 pond over te nemen.

Leeson, tijdens de persconferentie keurig gekleed in een blauw shirt, khakibroek en bruine schoenen, heeft zijn bezittingen meegenomen in een plastic tas. Een voetbalshirtje, sportschoenen en wat fotoalbums, onder meer met kiekjes van zijn ex-vrouw Lisa.

Leeson wil rust, herenigd worden met zijn familie (waarvan zijn moeder tijdens zijn gevangenschap is overleden) en in alle rust gaan genieten van een biertje met zijn oude maten in zijn stamkroeg. Maar dat vrijheid een relatief begrip is werd afgelopen week al duidelijk in Singapore, waar een legertje Britse journalisten nieuws rook toen zij de voormalige celgenoot van Leeson Abdul Alim opspoorden die tegen betaling wel wilde vertellen dat Nick hem in de gevangenis herhaaldelijk had verzekerd dat hij nog een paar miljoen pond op een buitenlandse rekening had staan als appeltje voor de dorst. Leesons advocaat Stephen Pollard reageerde uiterst verontwaardigd op die onzorgvuldigheid. ,,Complete nonsens. Nicks gangen zijn zorgvuldig gecontroleerd. Door de schrijvers en verfilmers van zijn boek, maar vooral door de curatoren van Barings. Niemand heeft iets gevonden. Domweg omdat er geen geld is.''

Niettemin wachten de 32-jarige Leeson allesbehalve rustige tijden na zijn terugkeer in Engeland. De curatoren van Barings hebben een gerechtelijk bevel laten uitgaan om beslag te leggen op alle inkomsten die Leeson vergaart uit de opbrengst van zijn boek Rogue Trader, de verfilming daarvan en de 100.000 pond die hem in het vooruitzicht zijn gesteld voor zijn exclusieve verhaal door de Daily Mail. Leeson is toegestaan 5000 pond per maand te gebruiken voor verdere medische behandeling voor zijn genezen darmkanker en kosten voor levensonderhoud als huur, water, licht en gas.

Niettemin is Leeson in de publieke opinie niet eens de grote zondebok van het Barings-echec. De onvrede richt zich meer op zijn gewezen collega's, die een maand voor het faillissement nog een miljoen pond aan bonussen opstreken en van wie velen voor een zescijferig bedrag of meer weer in de City werken. Ook wordt het falende toezicht op Barings door de Bank of England en het incompetente management gelaakt. Vele gepensioneerden die voor hun oude dag bij Barings hadden belegd zijn al hun geld kwijt. Uitgerekend bij Engelands meest gerespecteerde bank, die talrijke napoleontische oorlogen heeft gefinancierd en de staat Louisiana voor de VS heeft gekocht van Frankrijk.

Zie ook:
Leeson zet opnieuw Singapore op z'n kop(23 januari 1998)

NRC Webpagina's
5 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)