U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Belgische regering

Socialistische Partij

Christelijke Volkspartij


Coalitie van paars en groen in België

Door onze correspondent
BRUSSEL, 5 JULI. Zes Belgische politieke partijen hebben het afgelopen weekeinde overeenstemming bereikt over een ontwerpregeerakkoord voor een paars-groene coalitie. Onderhandelaars verwachten dat volgende week de vorming van een nieuwe Belgische regering onder leiding van de liberaal Verhofstadt afgerond kan worden.

Het wordt de eerste Belgische regering sinds 1884 die wordt geleid door een liberaal en de allereerste waarin groenen deelnemen. De Belgische christen-democraten gaan voor het eerst in veertig jaar in de oppositie. Zowel de Vlaamse als de Waalse christen-democraten leden bij de verkiezingen vorige maand zwaar verlies. Dat gebeurde mede door ontevredenheid over de manier waarop de regering van de Vlaamse christen-democraat Dehaene de crisis aanpakte over in kippenvlees aangetroffen kankerverwekkende dioxinen.

Het is de bedoeling dat onderhandelaars van de zes betrokken partijen - liberalen, socialisten en groenen in Vlaanderen en Wallonië - de komende dagen werken aan de definitieve tekst van het ontwerpakkoord. Vervolgens zouden partijcongressen het komende weekeinde het groene licht moeten geven. Over de verdeling van ministersposten zijn reeds onderhandelingen gaande. Hoewel dat ingewikkeld is omdat rekening gehouden moet worden met de partijen én met de verdeling tussen Vlamingen en Franstaligen, worden geen onoverkomelijke moeilijkheden verwacht.

Verwacht wordt dat de Belgische economische groei als gevolg van de dioxinecrisis dit jaar ongeveer 0,3 procent lager zal uitkomen dan de 2 procent die was voorzien. Veel boeren zijn in financiële moeilijkheden gekomen. Gisteren hebben enkele duizenden woedende boeren brandjes stichtend en straatmeubilair slopend in Brussel gedemonstreerd voor overheidssteun. Formateur Verhofstadt heeft gezegd dat een nieuwe regering de boeren snel zal helpen. Maar in het ontwerpregeerakkoord is hiervoor nog geen budget opgenomen.

De overeenkomst van de paarse en groene partijen voorziet in een verlaging van loonkosten volgend jaar van 3,3 miljard gulden. In 2001 moet die lastenverlichting voor het bedrijfsleven oplopen tot 4,4 miljard gulden.

Regionale coalities in België ook bijna rond

De lastenverlichting is bijna twee keer zo hoog als de regering Dehaene had voorzien. Opbrengsten van privatiseringen moeten gebruikt worden voor de vermindering van de overheidsschuld. De paars-groene coalitie wil vanaf 2015 kerncentrales gaan sluiten. Dat voornemen heeft dadelijk geleid tot een protest van electriciteitsproducent Electrabel, die vindt dat de Belgische kerncentrales zeker tot 2035 rendabel kunnen draaien. In het ontwerp-akkoord is een verlaging van BTW voorzien voor milieuvriendelijke producten.

Onder druk van de groenen is opgenomen dat België zal streven naar de invoering van milieu- en van vermogensbelasting. Maar zulke belastingen worden uit concurrentieoverwegingen alleen ingevoerd als andere Europese landen dit ook doen. De coalitie wil de laagste sociale uitkeringen verhogen.

Het is de bedoeling dat rondom Brussel een lokaal spoorwegnet wordt aangelegd. Ook zou de nieuwe regering een nieuw beleid moeten opzetten voor het verbeteren van het woonklimaat in de steden. Het functioneren van de overheidsinstellingen moet kritisch worden doorgelicht en er moet een einde komen aan politieke benoemingen. Er komt geen gemeentelijk stemrecht voor immigranten. Wel zal de procedure om de Belgische nationaliteit te verkrijgen vereenvoudigd worden.

In Wallonië zijn vorige week de onderhandelingen voor een regionale paars-groene regeringscoalitie al afgerond. In Vlaanderen wordt een akkoord over een soortgelijke coalitie in de komende dagen verwacht. De paars-groene driemansregering van de Duitstalige gemeenschap is al rond. Hier was aanvankelijk een coalitie van socialisten en christen- democraten gepland, maar onder druk van de Waalse partijen is dat akkoord opgezegd om op een lijn te komen met de andere regeringscoalities.

NRC Webpagina's
5 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)