U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Sleepwalkers

MARISKA GRAVELAND
De mens is in films naar het binnenste van de aarde gereisd, heeft verre planeten verkend, buitenaardse wezens ontmoet en het paranormale onderzocht. Sleepwalkers, waarvan vanavond de eerste aflevering wordt uitgezonden op FOX, hoopte zijn steentje bij te dragen aan het mystery- genre door zich op de droomwereld te storten, maar daarin hebben de makers zich deerlijk vergist. Deze X-Files-kloon werd door de Amerikaanse zender NBC eerst nog voortvarend Saturday Night Thrillogy genoemd, maar werd na twee weken alweer beeïndigd wegens te lage kijkcijfers. Niet onbegrijpelijk.

Sleepwalkers is namelijk een monstrum van inconsistenties en clichés, maar dat staat gek genoeg de pret niet in de weg. De fantasie van de bedenkers is ongebreideld en je wordt van de ene krankzinnige scène naar de andere gesleurd. Neem alleen al de premisse. Wie daar in mee kan gaan, kan de hele negendelige serie aan. Bruce Greenwood, die eerder te zien was in Atom Egoyans Exotica (vanavond overigens bij de ARD, 0.50 uur) en The Sweet Hereafter, speelt een neurofysioloog bij het Morpheus Institute die een manier heeft gevonden om in andermans dromen en nachtmerries rond te lopen. Letterlijk, dus stel je een aantal zuignappen voor op het lichaam van een mooie vrouw, die met haar geest het brein van een seriemoordenaar binnendringt en zo zijn droom infiltreert. Die blijkt ietwat teleurstellend. We zien de gebruikelijke duistere steegjes, zombies met spijkers door de ogen, en ergens in de hoek bungelt een strop. Maar er kan nog veel meer. Zo kan de mooie vrouw echt vermoord worden in de droom, en kan ze niet zomaar van haar zuignappen worden losgekoppeld omdat anders haar hersens gaan koken. Voeg daarbij een aantal hele slechte special effects en nogal wat overacting en je hebt een rechtgeaarde sciencefictionserie in het B-genre.

En dat is nog maar de eerste aflevering. Daarna komen nog mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, en in hun dromen achtervolgd worden door de overleden donor. En nog hilarischer, mannen in een mijnstadje die collectief worden geterroriseerd door erotische nachtmerries die in gang zijn gezet door een aantal seksueel gefrustreerde vrouwen. Een onbegrensde fantasie is een van de verworvenheden van de mens, maar Sleepwalkers weet deze schaamteloos te grabbel te gooien. Alles kan in hun dromen, maar niets beklijft.

Sleepwalkers, Fox, 21.25-22.20u.

NRC Webpagina's
5 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)