U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

SITE MET GEZAG

AltaVista is één van de oudste zoekmachines van het Web. Onlangs werd de site (met dagelijks 10,6 miljoen bezoekers) voor ongeveer 5 miljard gulden overgenomen van Compaq door een investeringsbedrijf. Tegelijkertijd onderging AltaVista een kleine restyling, maar de zoekfunctie staat nog steeds centraal. In een tijd waar zoekmachines vooral fungeren om gebruikers allerlei producten aan te smeren, is dat niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Er is bijna niets wat je met AltaVista niet kunt vinden: websites, mensen, bedrijven, telefoonummers, afbeeldingen, kaarten, online winkels. De index (het aantal webpagina's dat is opgeslagen in de databank van een zoekmachine) is reusachtig en actueel. Dat is de voornaamste reden waarom AltaVista de beste zoekmachine is. Als een zoekmachine maar een klein of een irrelevant deel van de bestaande websites heeft geïndexeerd, weet je nooit of je vindt wat je zoekt.

Wat AltaVista verder zo goed maakt, is het grote aantal zoekmogelijkheden. Je kunt op verfijnde combinaties van trefwoorden zoeken, op datum, binnen één domein (bijvoorbeeld nrc.nl), in een bepaalde taal. Onder de knop ‘Help' wordt alles uitgelegd.

AltaVista biedt ook een (gratis) programma aan, ‘Discovery', waarmee je zowel je eigen computer als het web kunt doorzoeken. Discovery indexeert alle documenten en programma's op de computer en maakt er een doorzoekbare index van. Het programma is met name handig voor e-mail. Wie veel e-mail ontvangt, is vaak lang bezig om een bepaald bericht terug te vinden. Discovery heeft het binnen enkele seconden opgespoord. Eén van de leuke extra's die AltaVista biedt, is ‘Babelfish', een vertaalmachine die websites vertaalt. ‘Eine Final-Niederlage zum Abschied' (de opening van de Spiegel Online vanmorgen over de nederlaag van Steffi Graf op Wimbledon) vertaalt Babelfish met ‘A final defeat to the parting'. De vertalingen zijn niet perfect, maar wel bruikbaar. Ook van Babelfish is een gratis desktopversie beschikbaar om op de eigen PC documenten te vertalen.

(Tekst Marie-José Klaver) Dit is de eerste aflevering van een serie over gezaghebbende internetsites.

NRC Webpagina's
5 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)