U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
TotalFina

Elf


TotalFina doet bod op Franse Elf

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
PARIJS, 5 JULI. De Frans- Belgische oliemaatschappij TotalFina heeft een overnamebod gedaan op haar Franse collega Elf/Aquitaine. De nieuwe combinatie zou wereldwijd de vierde in grootte worden na Shell, Exxon-Mobil en BP-Amoco-Arco.

Het bod wordt door de Total bestempeld als 'ongevraagd maar vriendschappelijk'. De directie van Elf zegt evenwel dat "deze fusie noch bestudeerd noch besproken is met de leiding van Elf". Zij noemt het bod " vijandig en niet in het belang van de aandeelhouders".

Thierry Desmarest, de president-directeur van Total, zei vanmiddag in Le Monde dat hij de noodzaak en de uitzonderlijke complementariteit van de twee groepen wel met Elf's president-directeur Philippe Jaffré had besproken, maar "zonder succes". TotalFina is sterk in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika; Elf vooral in Afrika en Europa.

Total is na de fusie met Fina qua grootte nog steeds vierde of vijfde van de drie grootste groepen. Met Elf samen zou de nieuwe Franse groep half zo groot zijn als de drie supergroepen, en twee keer zo groot als de volgende in het peloton. Op de Europese markt heeft de nieuwe groep een aandeel van 12 procent, net als Shell, BP en Exxon. Elf en Total hebben in Frankrijk samen 'maar' een marktaandeel van 30 procent; de helft van de benzine wordt in het land onder eigen naam verkocht door supermarkten.

Het bod van TotalFina waardeert Elf op 42 miljard francs (14 miljard gulden). In die prijs zit een premie van 15 procent voor de aandeelhouders. De totale beurswaarde van de gecombineerde groep zou tegen de 500 miljard francs (168 miljard gulden) lopen.

Voor de overname is goedkeuring van de Franse overheid nodig. Sinds de privatisering van Elf heeft de staat een 'golden share', die een vetorecht geeft bij ingrijpende kwesties. Minister van Financiën en industrie Dominique Strauss-Kahn zei vanmorgen dat hij zou reageren "als de tijd gekomen is". Volgens Total heeft een fusie synergie- voordelen van 1,2 miljard euro (2,6 miljard gulden). Die zijn voor tweederde operationeel; de rest komt uit het schrappen van 4000 banen, voor de helft in Frankrijk. Gedwongen ontslagen worden uitgesloten. De nieuwe groep zal 130.000 werknemers tellen.

NRC Webpagina's
5 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)