U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

EU legt invoer van 'gen-gewassen' aan banden
LUXEMBURG, 25 JUNI. De Europese ministers van Milieu zijn het vanmorgen vroeg in Luxemburg eens geworden om de invoer van genetisch gemanipuleerde zaden voor landbouwgewassen aan strengere regels te onderwerpen. In de praktijk betekent dit dat het met name voor Amerikaanse firma's moeilijker wordt zulke zaden binnen de Europese Unie af te zetten. Ook zijn de ministers het eens geworden over strengere voorschriften voor de etikettering van voedingswaren op basis van genetisch gemanipuleerde organismen. Frankrijk had samen met vier andere lidstaten krachtig aangedrongen op de invoering van een moratorium op de invoer van genetisch gemanipuleerde organismen. Zover wilden de overige staten, waaronder Nederland, echter niet gaan. Zij wilden de huidige regels slechts verscherpen.

Hardere aanpak van asielzoekers
DEN HAAG, 25 JUNI. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet vrijwillig terugkeren naar hun land zullen op straat belanden. Vier weken na het beëindigen van de asielprocedure wordt de opvang stopgezet. Dit is een van de maatregelen uit de zogeheten Terugkeernotitie van staatssecretaris Cohen (Justitie), die vanmiddag in de ministerraad is besproken. Vluchtelingenorganisaties en de Stichting Rechtsbijstand Asiel vrezen dat door de plannen van Cohen het aantal illegalen zal toenemen.

Nederlander Everts in Kosovo hoofd van OVSE
ROME, 25 JUNI. De Nederlandse diplomaat Daan Everts is benoemd tot hoofd van het bureau in Kosovo van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De taak van de OVSE is het opbouwen van een democratische samenleving. Everts' zelfgeformuleerde missie is "het beheersen van wraakgevoelens jegens de Serviërs".

FNV verlaagt looneis voor 2000
ZEIST, 25 JUNI. De vakcentrale FNV stelt voor volgend jaar de looneis naar beneden bij. In plaats van de 3,5 procent die dit jaar werd gevraagd zullen de FNV-onderhandelaars in 2000 maximaal 3 procent loonsverhoging eisen. De vakcentrale anticipeert zo op een verslechtering van de economie.

Kamer achter rapport Kalsbeek
DEN HAAG, 25 JUNI. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de conclusies van de commissie-Kalsbeek over cocaïne-importen die zouden hebben plaatsgevonden met hulp van corrupte ambtenaren. Dit bleek gisteren aan het slot van het debat met de commissie-Kalsbeek. De Kamer neemt nu een ander standpunt in dan minister Korthals (Justitie), die twijfels had over de hardheid van de conclusies van Kalsbeek. Volgende week moet minister Korthals zich, in eerste instantie vertrouwelijk, in het parlement verantwoorden. In de Kamer bestaat grote belangstelling voor het moment waarop Korthals door zijn topambtenaren en het openbaar ministerie (OM) is geïnformeerd over de cocaïne-importen. De lezingen daarover lopen tot nu toe uiteen.

'Op Balkan dreigt milieuramp'
ROTTERDAM, 25 JUNI. Er dreigt een grote milieuramp in de Balkan als gevolg van de NAVO-bombardementen. Dit staat in een vertrouwelijk rapport van het milieubureau van de VN (UNEP) dat via het ANP is uitgelekt. In VN-kringen wordt gezegd dat de ramp in omvang die met de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 overtreft. Volgens minister Pronk (Milieu) is er onder de Europese milieuministers, die in Brussel bijeen zijn, "geen paniek, maar wel zorg met een hoofdletter". De situatie is volgens de minister niet acuut maar ernstig op de lange termijn.

Winstbelasting kleinbedrijf lager
DEN HAAG, 25 JUNI. De vennootschapsbelasting voor kleine winsten gaat omlaag. Het kabinet trekt 100 miljoen gulden uit voor deze maatregel, waarvan vooral kleine bedrijven profiteren. Het tarief van de winstbelasting gaat omlaag van 35 naar 30 procent voor winsten tot 50.000 gulden. De maatregel maakt deel uit van een pakket belastingverlagingen van in totaal 845 miljoen gulden waarover het kabinet het vrijdagmiddag eens is geworden. Onder de maatregelen valt ook het verruimen van de belastingvrije spaarpot van bedrijven.

Holland Festival druk bezocht
AMSTERDAM, 25 JUNI. Het Holland Festival, dat morgen wordt afgesloten, heeft volgens artistiek directeur Ivo van Hove 81.000 bezoekers getrokken. Dit aantal is het hoogste van de afgelopen tien jaar.


NRC Webpagina's
25 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)