U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Palestinian Refugee ResearchNet

Hezbollah

Libanese regering

Israëlische regering


Zware aanvallen Israel op Libanon


JERUZALEM, 25 JUNI. De Israelische luchtmacht heeft gisteravond en vannacht zware aanvallen uitgevoerd op de economische infrastructuur van Libanon. Daarbij vielen zeker 10 doden. De aanvallen, de zwaarste sinds 1996, vormden het antwoord op raketaanvallen van de Libanese guerrillabeweging Hezbollah op Noord-Israel, waarbij gisteren twee doden en 13 gewonden vielen. Het was de hoogste tol van een Hezbollah-aanval sinds 1993.

De regering van de binnen twee weken vertrekkende premier Netanyahu waarschuwde vanmorgen vroeg dat Israel opnieuw zal aanvallen wanneer Hezbollah weer in actie zou komen. "Wij beschikken over een lijst potentiële doelen in Libanon waaruit we kunnen kiezen, met als uitgangspunt dat als wij klappen krijgen wij deze ten minste even hard teruggeven", zo zei minister van Binnenlandse Veiligheid, Avigdor Kahalani. Kahalani staat bekend als voorstander van bombardementen op economische doelen om de regering van Libanon ertoe te dwingen het moslim-fundamentalistische Hezbollah aan banden te leggen.

"Als er geen rust is aan de grens, is er geen rust in Libanon", aldus een verklaring van premier Netanyahu aan het slot van nachtelijk kabinetsberaad. Zijn opvolger, Ehud Barak, is niet vooraf gekend in het besluit tot de aanvallen in Libanon. Volgens radio Israel heeft hij daarop kritiek geleverd. Hezbollah, dat oorlog voert om het Israelische leger uit Zuid-Libanon te verdrijven, schoot gisteren raketten op de Noord-Israelische plaats Kiryat Shmona af in antwoord op Israelische artilleriebeschietingen waarbij enkele Libanese burgers waren gewond. Aanvallen op burgers aan de Libanese dan wel Israelische kant van de grens hebben al diverse malen tot mini-oorlogen in het gebied geleid, met name in 1993 en 1996. Krachtens een akkoord dat na het Israelische offensief 'Druiven der gramschap' van 1996 werd gesloten, moeten Israel en Hezbollah zich onthouden van aanvallen op burgers.

In Kiryat Shmona werden twee gemeenteambtenaren gedood die deel uitmaakten van het snellereactieteam bij raketaanvallen. Ze stonden voor het gemeentehuis toen daar een katjoesjaraket insloeg. De bevolking bleef vandaag in de schuilkelders.

Doelwit van de Israelische vergeldingsaanvallen in Libanon waren in het bijzonder elektriciteitscentrales en bruggen. Daarbij kwamen Beiroet en het naburige Shoufgebergte zonder stroom te zitten. Vijf bruggen werden verwoest, waardoor onder andere de vernieuwde autoweg van Beiroet naar het zuiden werd afgesneden. Ook werd een kantoorgebouw van Hezbollah in Ba'albek in Oost-Libanon gebombardeerd. Behalve de tien doden vielen bij deze aanvallen meer dan 50 gewonden.

"Deze agressie zal niet ongestraft blijven", zei sjeik Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah. De Libanese regering op haar beurt beschreef de aanvallen als een "nieuw bewijs van Israels grenzeloze barbarisme". De Amerikaanse regering deelde vannacht mee contact te hebben opgenomen met Libanon en Israel. "Wij dringen er bij hen op aan maximale zelfbeheersing te betrachten en snelle actie te ondernemen om de situatie tot rust te brengen", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanvallen komen op een zeer delicaat moment, nu Israel midden in de overgangsperiode zit naar een nieuwe regering die de steeds weer oplaaiende kwestie-Libanon in principe binnen een jaar wil regelen. Yossi Beilin, die waarschijnlijk een ministerspost in het nieuwe kabinet krijgt, deed een beroep op de regering-Netanyahu de aanvallen te stoppen. "Lieve vrienden, jullie moeten begrijpen dat escalatie nu meer doden, meer gewonden, meer aanvallen betekent." Gekozen premier Ehud Barak propageert snelle vredesbesprekingen met Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon en op Hezhollah heeft. Barak en de Syrische president, Hafez al-Assad, wisselden begin deze week juist opmerkelijk hartelijke complimenten uit in vraaggesprekken die in de Arabische krant Al-Hayat werden gepubliceerd. Netanyahu's minister van Buitenlandse Zaken, Ariel Sharon, zei gisteren dat hervatting van het vredesoverleg met Syrië nú Assad alleen ervoor beloont dat hij Hezbollah de vrije hand had gelaten. Hij zei dat "de oplossing in Libanon volledig los moet staan van de onderhandelingen met Syrië". "De terreur in Libanon wordt door de Syriërs geactiveerd en gemotiveerd. Dat is een van hun methoden om Israel onder druk te zetten." Volgens Israelische veiligheidskringen heeft Hezbollah in de afgelopen dagen het geweld in de regio weloverwogen geëscaleerd door aanvallen op de door Israel afgekondigde veiligheidszone uit te voeren vanuit een Libanees dorp. Toen Israel en zijn bondgenoten terugschoten en daarbij dorpelingen verwondden, werd de basis gelegd voor de huidige uitbarsting, aldus deze zegslieden. De aanval van Hezbollah op Kiryat Shmona werd ook "buitenproportioneel" genoemd. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
25 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)