U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dioxineaffaire: vetsector aan banden gelegd
ROTTERDAM, 23 JUNI. De vetsector in Nederland wordt aan banden gelegd. Het Productschap Diervoeder vaardigt een tijdelijk verbod uit voor de verwerking van risicovolle afvalstromen tot veevoeder. De maatregel, die is ingegeven door de dioxineaffaire, gaat eind deze week in en wordt dwingend opgelegd aan alle bedrijven in de vetverwerking. Het productschap heeft tot de bestuurlijke maatregel besloten in overleg met het ministerie van Landbouw en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO), waaronder de vetbedrijven vallen. Het productschap is een publiekrechtelijk lichaam dat wettelijke taken van de overheid uitvoert.

Parlement wil betaald zorgverlof
DEN HAAG, 23 JUNI. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat werknemers een wettelijk recht krijgen op een betaald zorgverlof van maximaal tien dagen. Daarmee gaat de Kamer verder dan het kabinet, dat slechts een recht op onbetaald verlof voor de zorg voor zieke kinderen en familieleden in de eerste graad in de wet wil vastleggen. Van de grootste vijf partijen is alleen de VVD hiervoor.

Rechtszaak om korte schoolweek
DIEMEN, 23 JUNI. Een groep ouders in Diemen heeft een rechtszaak aangespannen tegen drie openbare basisscholen omdat de leerlingen vanaf september elke twee weken een vrijdag vrij krijgen. Ruim 80 werkende ouders zijn woedend over het besluit omdat zij voor september opvang moeten organiseren voor hun kinderen. Deze zijn vier tot acht jaar oud. Aanleiding voor de roosterwijziging op de scholen is de in de CAO afgesproken arbeidsduurverkorting (ADV) voor onderwijzers, vertelt de secretaris van het schoolbestuur P. Luijters. In heel Nederland besluiten basisscholen om die reden zo'n vierdaags rooster in te voeren. De werkweek is vorig jaar teruggebracht van 38 naar 36 uur, waardoor de onderwijzers recht hebben op meer ADV-dagen dan voorheen. Om leraren de vrijdag vrij te geven (elke twee weken) worden de overige schooldagen een half uur langer en de pauzes een kwartier korter.

'Oude man' van Rembrandt naar Mauritshuis
ROTTERDAM, 23 JUNI. Het Mauritshuis in Den Haag is de nieuwe eigenaar van Rembrandts Portret van een oude man uit de kunstverzameling van de Brit Lord Cowdray. Vanmorgen deelde de Britse regering het museum mee dat het exportverbod, dat de afgelopen drie maanden Britse fondsen en musea in staat moest stellen op het doek van 31 miljoen gulden te bieden, is opgeheven. Het Mauritshuis verwacht het doek eind deze zomer in huis te hebben. De Grote Sponsorloterij beraadt zich nog over een bijdrage in verband met de acht miljoen gulden die het museum nog nodig heeft.

Referendum in Oost-Timor later
JAKARTA, 23 JUNI. Het referendum over onafhankelijkheid van de omstreden Indonesische provincie Oost-Timor, dat zou plaatshebben op 8 augustus, wordt met ten minste twee weken uitgesteld. Volgens VN-secretaris- generaal Kofi Annan is uitstel nodig wegens het voortdurende geweld in de provincie.

'Beeldinstituut in Rotterdam'
ROTTERDAM, 23 JUNI. Het nieuwe Instituut voor Beeldcultuur moet in Rotterdam komen, schrijft staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur aan de gemeentebesturen van Rotterdam en Amsterdam. In de hoofdstad is met teleurstelling op het principebesluit gereageerd.

Paars-groene coalitie België
BRUSSEL, 23 JUNI. De Belgische informateur Louis Michel ziet kansen voor een paars-groene regeringscoalitie van liberalen, socialisten en Groenen. Verwacht werd dat koning Albert vandaag nog de Vlaamse liberaal Guy Verhofstadt tot formateur zou benoemen.

Zedendelicten in bad Wassenaar
WASSENAAR, 23 JUNI. In het Wassenaarse Tikibad is gistermiddag een 16- jarig meisje uit Leidschendam door een inmiddels aangehouden 14-jarige Hagenaar verkracht. In het zwembad werden rond hetzelfde tijdstip dertien meisjes uit Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Delft door nog onbekende jongens aangerand.

Fietser gedood bij verkeersruzie
AMSTERDAM, 23 JUNI. Een 30-jarige Amsterdammer is gisteravond doodgeschoten na een ruzie in het verkeer. De twee daders van circa 25 jaar oud zijn gevlucht op een bromfiets.


NRC Webpagina's
23 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)