U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
ClickWork
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Champions Trophy 1999

Hockeyers slachtoffer nieuwe regel, verlies tegen Korea

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD
BRISBANE, 11 JUNI. De Nederlandse bondscoach, die zo graag wil slagen voor het oog van de wereld, onderging vandaag een hardhandige ontgroening. Maar van een nachtmerrie wilde Maurits Hendriks niet weten nadat Zuid-Korea de Nederlandse hockeyers met 3-2 had vernederd op de tweede dag van het toernooi om de Champions Trophy. "Als wij ons niveau omhoog weten te trekken, moet het genoeg zijn", sprak Hendriks monter.

Vraag is hoe dat moet gebeuren, want al na één dag lijkt Nederland in Brisbane het grootste slachtoffer van het omstreden experiment met de shoot-regel. Nu onopzettelijk balcontact met voet of been (shoot) is toegestaan, krijgt de wereld- en olympisch kampioen nog slechts bij hoge uitzondering kans om het succesvolle wapen, de strafcorner, in stelling te brengen. Het dartele aanvalsspel, nog zo'n pijler van de recente successen, kan te genwoordig door een muur van 22 voeten worden gesmoord, zoals Zuid-Korea vandaag demonstreerde.

Geen moment had Hendriks overwogen om cornerspecialist Bram Lomans aan de kant te houden, nu het aantal strafcorners zo is afgenomen. De boomlange schutter van HGC kreeg tegen de Koreanen slechts drie kansen, één daarvan was raak. Daarmee trok Lomans in de 22ste minuut de stand gelijk nadat aanvoerder Keon Wook Kang na tien minuten de score had opengebroken. Kangs medestrijder in de aanval, de al even balvaardige Seung Tae Song, ontpopte zich net als een dag eerder tegen Engeland - drie treffers in het met 3-2 gewonnen duel - opnieuw als een spits met uitzonderlijke kwaliteiten. Neo-international Peter Windt stond voor de taak Song aan banden te leggen, maar de linksachter slaagde daar vooral in de openingsfase zelden in.

Zuid-Korea leerde Nederland hoe hockey onder de vernieuwde regel gespeeld dient te worden: hard en venijnig, loerend op de counter vanuit een gesloten, bijna computergestuurde verdediging. Titelverdediger Nederland bleef het antwoord schuldig op het ijshockey op kunstgras, zoals de nummer zeven van het WK in Utrecht dat met veel succes introduceerde in het State Hockey Centre. Het fysieke optreden van de Aziaten leidde tot irritatie aan Nederlandse kant. Eén gele (Brinkman) en vier groene kaarten (Delmee, Veen en twee keer Van Wijk) waren het gevolg.

De grootste opwinding ontstond in de slotfase, toen Teun de Nooijer bij een uitbraak een stick naar zijn hoofd kreeg geslingerd. Pas na lang treuzelen van beide scheidsrechters kreeg de boosdoener, Seong Hwan Ji, de gele kaart, tot ontsteltenis van de Koreaanse begeleiding. Uit protest zochten de Koreaanse spelers de zijlijn op, om na twee minuten terug te keren in het veld. "Een schandalige actie", mokte Hendriks. "Een volgende keer nemen wij ook een drinkpauze." Het was de enige wanklank die Hendriks liet vallen. Hardnekkig weigerde hij de nederlaag op te hangen aan de omstreden aanpassing van de shoot-regel. "Geen commentaar", sprak hij tot vervelens toe. "Ik ga niet lopen zeuren over die regel. De rest van de wereld mag het zelf beoordelen. Ik ben niet verplicht om stelling te nemen." Een dag eerder nog had Hendriks het omstreden experiment van de internationale hockeybond (FIH) gehekeld. "Aanvallend hockey wordt de nek omgedraaid", foeterde de opvolger van succescoach Roelant Oltmans. En: "Als ze straks ook de corner verder gaan aanpakken, lever ik mijn badge in."

Hendriks droeg zijn spelers vandaag direct na afloop op om hun mond te houden over de nieuwe shoot-regel. Zelfs Jacques Brinkman, de routinier met het hart op de tong, hield zich voor de verandering aan het spreekverbod. "Je kan niet alle wedstrijden winnen, al ben je wereld- en olympisch kampioen", sprak de 32-jarige routinier op vlakke toon. "Vroeg of laat verlies je een keer, zo is het leven."

Openhartiger was de manager van de Zuid-Koreanen, Sang Ryul Kim. De historische zege van zijn ploeg op Nederland, de eerste na negen nederlagen op rij, weet de technisch hoofdverantwoordelijke aan de nieuwe regel. "Die heeft ons vandaag een handje geholpen, maar ik ben er niet blij mee", wilde Kim doen geloven. In navolging van voorganger Oltmans weigert Hendriks al geruime tijd oefenduels te spelen tegen Zuid-Korea. Als reden daarvoor wees hij voor aanvang van het toernooi al op de onbedwingbare lust van de Zuid-Koreanen om spelpatronen te kopiëren. "Aziatische handigheid en een Duitse trainingsmentaliteit beschouw ik als een linke combinatie. Waarom zou ik een land zonder enige know-how een handje helpen door veelvuldig tegen ze te oefenen?"

Vandaag hield de bondscoach vast aan zijn weigering, al is het de vraag of dergelijke duels niet juist nuttig zouden zijn met het oog op de mentale weerbaarheid van zijn selectie. "Maar daarvoor hoef ik niet tegen Korea te oefenen. Pakistanen kunnen ook zuigen." Morgen al zal blijken of Nederland daar tegen bestand is. Directe gevolgen voor Nederland bleven vandaag uit. Tegen Pakistan, Australië, Spanje en Engeland kan Nederland het geschonden imago weer oppoetsen in het toernooi dat na een halve competitie besloten wordt met kruisfinales. Maar voor Hendriks valt te vrezen dat de concurrenten na vandaag een wijze les leren wanneer ze de videobeelden van het duel van Nederland tegen Korea aan een grondige analyse onderwerpen.

Na twee dagen gaat de Nederlandse vrouwenploeg alleen aan de leiding bij het toernooi om de Champions Trophy. Titelverdediger Australië, gisteren met 5-1 te sterk voor Nieuw Zeeland, komt morgen voor de tweede keer in actie. Nederland won een dag na de 3-0 zege op Argentinië vandaag met 3-2 van het verjongde Zuid-Korea.

Vooral in de eerste helft maakte de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek indruk met snelle en geraffineerde combinaties. De Nederlandse doelpunten kwamen op naam van Dillianne van den Boogaard (twee rake strafcorners) en Ageeth Boomgaardt (strafbal). Keepster Daphne Touw raakte tijdens de warming-up geblesseerd en werd vervangen door Clarinda Sinnige. Van 't Hek verwacht dat Touw dit toernooi niet meer in actie zal komen.

Zie ook:
Flitsende ouverture hockeyvrouwen (10 juni 1999)

NRC Webpagina's
11 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
PCM Jaarverslagenservice

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)