U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
ClickWork
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING

ABN Amro

Van Lanschot


ING en ABN Amro uit Van Lanschot

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 11 JUNI. ABN Amro, ING en Achmea doen hun belang van elk 5,5 procent in de bank Van Lanschot van de hand. Dit heeft de Bossche bank, die begin juli een notering krijgt aan de effectenbeurs, vanochtend bekendgemaakt. De andere aandeelhouders van Van Lanschot, zoals de Friesland Bank, het personeel en de familie Van Lanschot, verkopen slechts een deel van hun bezit. In totaal wordt bijna een derde van de uitstaande aandelen op de Amsterdamse beurs herplaatst. Met deze herplaatsing is naar schatting zo'n 600 miljoen gemoeid. Over de prijsrange van de aandelen, waarbinnen vanaf 21 juni kan worden ingeschreven, worden pas volgende week mededelingen gedaan. De onafhankelijkheid van de bank, die vooral rijke particulieren en familiebedrijven als klant heeft, mag door de beursgang niet in het geding komen, zo benadrukte directievoorzitter H. Heemskerk vanochtend. "Het speciale karakter van Van Lanschot is de kracht. Als dochter van een grote bank zouden we lang niet zo snel zijn gegroeid". Behalve door de aandelen te certificeren (hun stemrecht af te nemen), heeft Van Lanschot ook de mogelijkheid om bij een vijandige overname beschermende preferente aandelen uit te geven. Bij de herplaatsing wordt eerst een pakket van 7,4 miljoen aandelen aangeboden, goed voor 26,2 procent van het totaal, en bij grote belangstelling nog eens 1,1 miljoen aandelen, waardoor bijna een derde van de aandelen via de beurs verhandeld zal worden.

De aandeelhouders van Van Lanschot zijn voor het grootste deel banken. Vijf jaar geleden besloot de Britse bank National Westminster haar meerderheidsaandeel te verkopen en een groep van financiële instellingen, waaronder ABN Amro, Achmea, ING en de Nationale Investeringsbank, namen toen elk een aandeel, om zo te voorkomen dat een buitenlandse partij via Van Lanschot een bruggenhoofd op de Nederlandse markt kon bouwen. In 1994 was al afgesproken dat de Nederlandse banken hun belang na een aantal jaren via de aandelenbeurs te gelde zouden mogen maken. "Ze hadden hun aandelen nu graag willen behouden, maar wij en onze klanten willen graag naar de beurs", aldus HeemskerkVan Lanschot wil door de beursgang de naamsbekendheid vergroten en haar onafhankelijke positie benadrukken. Plannen om in oktober vorig jaar naar de beurs te gaan zijn door de verslechtering van het beursklimaat in de ijskast gezet.

De bank gaf vanochtend aan voor het lopende jaar een winstgroei van 10 tot 15 procent te verwachten. In het afgelopen jaar boekte Van Lanschot een nettowinst van 109 miljoen gulden, tegen 90 miljoen in 1997. De beursgang wordt begeleid door ABN Amro die de strijd om deze opdracht van medeaandeelhouder ING heeft gewonnen.

NRC Webpagina's
11 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
Playboy - Alles wat mannen boeit
PCM Jaarverslagenservice

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)