U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   V O O R A F :
Experimenterende cybermusici

EDO DIJKSTERHUIS
Voorgoed voorbij is de tijd dat muzikanten om een contract moeten bedelen in met hoogpolig tapijt beklede directiekantoren. Ook de muziekliefhebber is niet langer afhankelijk van de platenboer op de hoek. Want het Internet biedt muzikanten en luisteraars een nieuw, laagdrempelig podium.

Toen Marc Wielaert van de NPS op Internet begon te zoeken naar nieuwe, experimentele muziek, dacht hij voornamelijk illegale opnamekopieën van cd-piraten te vinden. Al gauw bleek echter het aanbod van origineel materiaal overstelpend te zijn. Alleen al de subcategorie 'elektronische muziek' van de site MP3.com, de grootste muzieksite ter wereld, leverde 1734 composities op. Onder de titel A New Stage zendt het NPS programma Supplement maandagavond een vier uur durende collage uit van 60 composities afkomstig van het Internet. Alle betrokken componisten waren zo enthousiast dat er al plannen zijn voor een tweede deel volgend seizoen.

Wielaert heeft geprobeerd een zo breed mogelijk beeld te geven van wat de liefhebber van onalledaagse muziek zoal kan vinden op het digitale podium. Het unieke karakter en de kwaliteit van de opnames waren de belangrijkste criteria bij het samenstellen van het programma. Sombere elektronische muziek la Kraftwerk en jazzy swingende melodietjes worden afgewisseld met vervreemdende soundscapes bestaande uit rinkelende telefoons, statische ruis en een lome tropische regenbui.

De muzikanten achter dit zeer uiteenlopende aanbod - van jonge professionele muzikanten tot gepassioneerde amateurs - wonen verspreid over de hele aardbol, van Pakistan, Oman en Irak tot Denemarken en Engeland. Dat Internet de wereld verkleint blijkt uit het samenwerkingsverband tussen twee muzikanten uit Florida en Madrid die, ongestoord door de Atlantische Oceaan die tussen hen in ligt, samen componeren en musiceren.

Tussen de muziek door geven de programmamakers enige uitleg over het Internet en waar de meest interessante sites voor alternatieve muziek te vinden zijn. "Maar", zo zegt Wielaert, "we houden het gepraat beperkt tot een minimum. De informatie die we geven is algemeen van aard en moet een breed publiek aanspreken. Dit is per slot van rekening geen uitzending voor nerds maar voor liefhebbers van alternatieve muziek."

Supplement: A New Stage, Radio 4, 20.02-00.00u.

NRC Webpagina's
17 MEI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)