U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Flexibele beleggingshypotheek
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Libertel

Libertel ziet omzet per klant dalen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 14 MEI. De komst van drie nieuwe aanbieders op de markt voor mobiele telefonie heeft de groei van Libertel in het afgelopen boekjaar nog nauwelijks aangetast. Dat blijkt uit de cijfers over het in maart afgesloten boekjaar.

Gesteund door een explosieve marktgroei is de omzet van Libertel, dat in juni naar de Amsterdamse beurs gaat, toegenomen met 79 procent naar 715 miljoen gulden. De omzetgroei hield geen gelijke tred met de toename van 121 procent in het aantal Libertelklanten. Volgens bestuursvoorzitter J. de Wit is het aantal abonnees dat eind maart van dit jaar 1,388 miljoen bedroeg vorige week de 1,5 miljoen gepasseerd. De gemiddelde maandelijkse opbrengst per abonnee is in het afgelopen boekjaar gedaald van 133 naar 100 gulden. Belangrijkste oorzaak hiervan is de toename van het aantal klanten dat gebruik maakt van een vooruit betaald abonnement.

In februari heeft Libertel in de categorie van deze zogeheten prepaid-abonnementen gereageerd op de scherpe prijzen van nieuwkomers Telfort, Dutchtone en Ben. De Wit verwacht dat de prijzen dit jaar verder 'enigszins', maar niet 'substantieel' zullen dalen. De nettowinst van Libertel is ruim verviervoudigd tot 85 miljoen gulden. De winst per aandeel bedroeg 42 cent. Een verwachting voor het lopende boekjaar geeft het bedrijf niet.

Libertel voorziet dat de penetratie van zaktelefoons in Nederland over twaalf maanden zal zijn toegenomen tot 40 procent van de bevolking. Daarmee zou het aantal mobiele bellers in Nederland, onlangs de vier miljoen gepasseerd, ruim 6,3 miljoen bedragen. Het aandeel van Libertel in de nieuwe gebruikers lag begin dit jaar op omstreeks veertig procent. In het najaar van 1998 bereikte dit percentage een piek van 60. Het bedrijfsresultaat van Libertel bedraagt bijna drie jaar na de start van het bedrijf 159,5 miljoen (1997/98: 27,9 miljoen), ruim 12 procent van de omzet. "Dat is in vergelijking met andere operators in dit stadium een mooi percentage", aldus financieel bestuurder R. van Maasakker. Libertel is nu voor 70 procent in handen van het Britse Vodafone. De andere aandeelhouder ING brengt maximaal 25 procent van Libertel naar de beurs.

NRC Webpagina's
14 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
het nieuwe boek van Bill Gates....
Robeco Rentemaxx
Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)