U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Flexibele beleggingshypotheek
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Slotkoersen Van Leer

Opties Van Leer goed voor twintig miljoen

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE
ROTTERDAM, 12 MEI. De koersexplosie bij Van Leer, als gevolg van een Fins overnamebod, heeft bestuursvoorzitter W. de Vlugt van het verpakkingsconcern vorige week 9,16 miljoen gulden opgeleverd.

In totaal hebben de vier leden van de directie via hun personeelsopties 20,8 miljoen gulden ontvangen. Dit blijkt uit cijfers van het openbare register van de Stichting Toezicht Effectenverkeer waarin directieleden hun effectentransacties moeten opgeven. De directie van Van Leer maakte gisteren bekend alle opties te hebben verzilverd om een mogelijke belangenverstrengeling te vermijden tijdens de onderhandelingen met het Finse Huhtamki, dat een bod op het Nederlandse beursfonds heeft uitgebracht. De koers van het aandeel Van Leer steeg vorige week woensdag van 17 euro tot 25, 70 euro, nadat een dag eerder bekend was geworden dat Huhtamki een bod van 28 euro per aandeel had uitgebracht.

Bestuursvoorzitter De Vlugt heeft nog op woensdag zelf zijn 300.000 opties verzilverd. De Spaanse bestuurder F. de Miguel oefende afgelopen maandag zijn 155.000 personeelsopties uit, hetgeen 6,6 miljoen gulden opleverde. De twee bestuurders C. Betbeder en H. Schuit incasseerden respectievelijk 3,26 miljoen en 1,7 miljoen gulden.

Het aandeel Van Leer werd in 1996 op de Amsterdamse effectenbeurs geïntroduceerd, maar het verpakkingsbedrijf heeft zich nooit tevreden getoond over de koers. Vorig jaar nog hield De Vlugt de mogelijkheid nadrukkelijk open om de aandelen weer terug te kopen en zo van de beurs te verdwijnen. Ook over het bod van de Finnen toonde De Vlugt zich niet echt tevreden. "Ik ben ervan overtuigd dat op grond van boekenonderzoek een hogere waardering is gerechtvaardigd", verklaarde hij vorige week.

Desondanks heeft de directie nu alle opties verzilverd om - aldus een woordvoerder - te voorkomen "dat er alleen op de prijs wordt gelet. Het gaat om de belangen van alle belanghebbenden."

Met de opbrengsten van zijn opties behoort De Vlugt tot de topverdieners van het huidige register. Eind april deed president Cor Boonstra van Philips een deel van zijn personeelsopties van de hand. Deze transactie leverde hem bijna 10 miljoen gulden op.

Het register van de STE biedt sinds 1 april volledig zicht op de aandelentransacties van bestuurders van Nederlandse beursfondsen. De beurstoezichthouder wil met deze transparantie voorkomen dat topmensen misbruik maken van voorkennis. Ook kan van grote transacties een signaalwerking uitgaan: zo werd vorig jaar pas na maanden bekend dat een directeur van pc-fabrikant Tulip zijn aandelenbelang had verkocht, voordat het bedrijf in acute financiële problemen kwam.

Het register van de STE kan mogelijk binnen enkele maanden op Internet worden geraadpleegd.

NRC Webpagina's
12 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
het nieuwe boek van Bill Gates....
Robeco Rentemaxx
Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)