U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Banken boekten oorlogswinst met joodse effecten
AMSTERDAM, 8 MEI. Nederlandse banken hebben gedurende de oorlogsjaren op grote schaal gehandeld in geroofde joodse aandelen en obligaties. Voorlopers van de huidige ABN Amro en ING hebben aan die illegale effectenhandel zeker 22 miljoen gulden verdiend (huidige waarde: ruim 300 miljoen). Dit schrijft historicus Gerard Aalders van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, in zijn boek Roof. De ontvreemding van joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat maandag verschijnt.

Ex-prefect Corsica in cel wil niet meer eten
PARIJS, 8 MEI. Bernard Bonnet, de ex-prefect van Corsica, is in hongerstaking. Hij ontkent gendarmes opdracht te hebben gegeven een strandrestaurant in brand te steken. In een brief aan de directeur van de Parijse Santé-gevangenis, waar hij sinds gisternacht vastzit, ontkent hij ook enige bekentenis te hebben afgelegd.

Albanezen moeten terug voor een visum
ROTTERDAM, 8 MEI. Albanezen uit Kosovo die hier al enkele jaren wonen en in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, moeten van het ministerie van Justitie terug naar hun land van herkomst om een visum aan te vragen. In maart erkende staatssecretaris Cohen (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer dat Albanezen uit Kosovo hier mogen blijven als zij langer dan drie jaar 'in de procedure' hebben gezeten. Zij kunnen dan aanspraak maken op het zogeheten driejarenbeleid. Om deze verblijfsvergunning te krijgen eist de immigratiedienst echter dat de Albanezen eerst in het land van herkomst een sinds oktober vorig jaar verplicht visum aanvragen. De Albanezen zouden naar Belgrado moeten reizen. Volgens een woordvoerder van Justitie mogen ze het visum ook in Hongarije of Kroatië aanvragen. De aanvraag neemt enkele maanden in beslag.

Zwaar verlies bij verkiezingen voor coalitie Curaçao
WILLEMSTAD, 8 MEI. Bij de eilandsraadsverkiezingen op Curaçao heeft de regerende coalitie PAR/MAN vanochtend een zware nederlaag geleden. De sociaal-christelijke PAR haalde vijf zetels, een verlies van één. De socialistische MAN raakte vier zetels kwijt en hield er twee over. De drie partijen die een coalitie vormen in de Antilliaanse regering, de PNP, de FOL en de PLKP wonnen bij de verkiezingen. Daarbij ging de christen-democratische partij PNP van premier S. Römer van vier naar vijf zetels.

Bom Nederlandse residentie Athene
ATHENE, 8 MEI. Voor de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Athene is gisteravond een autobom ontploft. Het gebouw en de garage zijn beschadigd, persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist.

Staatsgreep in Guinee Bissau
LISSABON, 8 MEI. Muitende soldaten in Guinee Bissau hebben gisteren president João Bernardo ('Nino') Vieira verjaagd. Bij de coup zijn meer dan honderd doden gevallen. Vieira houdt zich schuil in de Portugese ambassade.

Preventief pakken wordt mogelijk
DEN HAAG, 8 MEI. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt groepen potentiële ordeverstoorders preventief op te pakken. De opgepakten mogen niet langer dan 12 uur worden vastgehouden.

Boete voor show na moord gast
WASHINGTON, 8 MEI. De producenten van het Amerikaanse tv-programma The Jenny Jones Show zijn financieel aansprakelijk gesteld voor de moord op een gast van de talkshow door een andere gast. De show, onderdeel van het TimeWarner-concern, gaat in hoger beroep.

15.000 mensen in stille protesttocht
ZWAAGWESTEINDE, 8 MEI. Vijftienduizend mensen liepen gisteravond mee in een stille tocht in het Friese Zwaagwesteinde ter nagedachtenis aan de vermoorde Marianne Vaatstra.

Nieuwe dopingaffaire Frankrijk
PARIJS, 8 MEI. De Franse justitie is een nieuwe dopingaffaire op het spoor. Speciale eenheden arresteerden gisteren een paardenfokker die werd betrapt toen hij verboden stimulerende middelen verkocht aan wielrenner Miguel Martinez.

NRC Webpagina's
8 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)