U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Lenferink in Springer-formaat


Sinds enkele weken heeft Nederland zijn eigen Jerry Springer: Jan Lenferink. Het programma wordt bedolven onder kritiek. Een gesprek met de makers: "Jan is Jerry niet."

JAPKE-D. BOUMA

Annette Grundy kwam speciaal uit Amerika om een Nederlandse versie van de Amerikaanse Jerry Springer Show te maken. Als vice president van de Amerikaanse televisieproducent Universal maakt zij over de hele wereld programma's waarin 'echte mensen' de hoofdpersonen zijn. Dus: talkshows als Catherine, datingprogramma's en rechtbank-tv als Judge Judy. Ook Lenferink! heeft zij vanaf de grond opgebouwd. Ze staat de redactie bij, begeleidt producent Hans Dekker van TéVé Holland en traint de crew.

Lenferink! wordt al een slap aftreksel van Jerry Springer genoemd.

Grundy: "Even voor de duidelijkheid, Lenferink! is geen kopie van de Jerry Springer Show. Lenferink! is gebaseerd op hetzelfde Amerikaans talkshow-format als waarop Jerry Springer gebaseerd is. Maar dat was er lang voor, en zal er lang na Jerry zijn."

Maar Springer is toch begonnen met bizarre vechtpartijen?

Grundy: "Zelfs dat niet. De eerste vechtpartij had Geraldo. En dat weet ik nog goed, want dat was groot nieuws in Amerika. Dus wie kopieert nu wie."

Als u de associatie met Springer wilt vermijden, waarom dan alles uit zijn show minutieus gekopieerd?

Grundy: "Dat is het format. De vaste elementen die al die shows hebben. Dus: het publiek dat meedoet, de muziek, de vijf camera's waarmee gefilmd wordt, minstens 150 man publiek, de leader, de vooruitblikjes tussendoor, 5 gasten per keer op het podium. Na dertig jaar talkshow, weten we dat dat de beste manier is om het te maken.

Dus waarom zouden we daar wat aan veranderen? Maar vervolgens maakt de presentator er zijn eigen show van. En Jan is Jerry niet. Dus wordt het een ander programma."

Jan Lenferink doet anders zijn uiterste best om op Jerry Springer te lijken.

Dekker: "Dat is het misverstand.

Dat doet hij dus niet. We hebben Jan juist afgeraden naar Jerry te kijken zodat hij zijn eigen koers kan varen."

Hij heeft een kaartje in zijn hand, net als Jerry.

Grundy: "Iedereen in een Amerikaanse talkshow heeft dat."

Hij strijkt af en toe bedachtzaam over zijn kin als Jerry.

Grundy: "Zo doet iedereen die een kaartje en een microfoon in zijn hand heeft. Er zijn maar een paar poses die je dan kan aannemen."

Hij heeft een pak aan zoals Jerry.

Vroeger droeg hij altijd streepjeshemden.

Dekker: "Bij RUR kwam hij ook altijd op in pak. Maar omdat het daar zo warm was, trok hij altijd snel zijn jasje uit. Als Jan al op Jerry lijkt, is het moeder natuur. Daar kan hij niets aan doen."

De show oogt nog wat houterig, klungelig soms.

Grundy: "Phil Donahue was in zijn eerste afleveringen ook niet meer dan een man met een bureaulamp. Bij ons wordt het ook steeds beter. Dat zult u zien."

Welke kritiek doet het meest pijn?

Grundy: "Dat onze gasten nep zijn, dat hun verhalen nep zijn en dat we voor hun medewerking betalen."

VARA TV Magazine meldt deze week dat jullie de meeste gasten van een castingbureau halen.

Dekker: "Onzin. Van de 180 mensen die tot nu toe geweest zijn, hebben we zeven modellen gehuurd.

En ook betaald."

Dus u betaalt de gasten wel?

Dekker: "Dat was om kleding te showen, en om een stripact te doen. De verhalen die mensen vertellen zijn echt."

Maar een van die strippers vertelde ook een verhaal in de uitzending. Die kwam van het castingbureau. Werd dus betaald, en heeft zich ook niet zelf aangemeld zoals wordt gesuggereerd.

Dekker: "Waar. Maar in dat geval zeg ik: waar hadden we haar anders vandaan moeten halen? Strippers vind je niet op straat. En wat die vergoeding betreft: ik vind 300 gulden niet een bedrag waarmee je iemand overhaalt een nepverhaal te vertellen." Grundy: "Ik vind het allemaal buitengewoon beledigend voor de redactie. Voor één onderwerp worden soms wel 250 telefoontjes gepleegd."

Zijn er wel genoeg bizarre Nederlanders om de show mee te vullen?

Grundy: "Het is geen geheim dat Amerikanen over het algemeen wat luider zijn dan Hollanders. Maar dat wil niet zeggen dat de show niet boeiend kan zijn, interessant of shocking."

Jerry Springer gaat vaak over de confrontatie tussen blank en zwart.

Dekker: "De Ku Klux Clan hebben we hier goddank niet, maar wel voetbalvandalen."

In hoeverre nemen jullie gasten tegen zichzelf in bescherming?

Grundy: "Altijd natuurlijk. Het is onze bedoeling niet mensen te beschadigen." Dekker: "Toen we met Catherine begonnen, werd me dat ook steeds gevraagd. Maar tegenwoordig hoor ik daar nooit meer iemand over. Blijkbaar vindt men Catherine nu onschadelijk en onschuldig. Ik denk dat dat met Lenferink! ook zal gebeuren."

Gaan ze ook vechten, bij jullie? De Jerry Springer Show drijft erop.

Grundy: "We gaan geen gevechten aanmoedigen. Maar we hebben wel security in huis voor als het gebeurt. Vechten zit in de menselijke natuur dus je moet je er op voorbereiden. Maar die kluwens mensen die elkaar de kleren van het lijf scheuren zoals bij Jerry, dat zie ik hier niet zo snel gebeuren."

Zou u het uitzenden?

Grundy: "Op dit moment zou ik nee zeggen, maar ik weet niet hoe dat over drie jaar zal zijn. De tijden veranderen snel."

En blote borsten en ander naakt? Zendt u dat uit?

Grundy: "Alleen als het functioneel is. In een van de afleveringen liet een gast zijn broek zakken omdat hij wilde aantonen dat hij geen homo was. Niet dat we dat snapten, maar hij had er blijkbaar een bedoeling mee. Dan kan het, maar niet langer dan tien seconden. Bloot alleen maar om te choqueren doen we niet. Dus geen penissen die toevallig uit een broek hangen. Dat slaat nergens op."

NRC Webpagina's
8 MEI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)